Lezing 30 november 2017 Lees meer over

Is verzoening in Palestina in zicht?

Maandag 4 december geeft Midden-Oostendeskundige Mouin Rabbani in Den Haag een lezing over de toenadering tussen Hamas en Fatah en het perspectief op verzoening. Aansluitend debatteert hij over het thema met politicoloog Radi Suudi en directeur Jan Keulen van The Rights Forum.

Op 12 oktober 2017 zetten Fatah en Hamas met het sluiten van een overeenkomst in Cairo een eerste stap naar verzoening.

Verzoening tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah – na tien jaar lijkt er een belangrijke stap in die richting te zijn gezet. Hamas ontbond haar ‘regerend comité’ en zegt bereid te zijn mee te werken aan vrije verkiezingen. Tijdens deze lezing analyseert Midden-Oostendeskundige Mouin Rabbani de recente ontwikkelingen. Wat gaan ze betekenen voor de toekomst van Palestina? En welke rol spelen Egypte, Saoedi-Arabië, Qatar en Iran hierin?

De onmin tussen Hamas en Fatah dateert van 2006, toen Hamas onverwachts de Palestijnse verkiezingen won. Na een mislukte poging van Fatah, gesteund door de Verenigde Staten en Israël, om de macht terug te grijpen, is Hamas in Gaza feitelijk de baas. Sindsdien is de Gazastrook onderworpen aan een militaire blokkade, met een zeer ernstige humanitaire crisis als gevolg. Telkens heeft Fatah Hamas opgeroepen de macht op te geven en in te stemmen met nieuwe verkiezingen. Nu lijkt Hamas hier gehoor aan te willen geven.

Zullen de verkiezingen er echt komen? Wat zijn de obstakels voor een duurzame inter-Palestijnse verzoening? En kan de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (beter bekend als PLO) haar traditionele rol als overkoepelende nationale beweging van alle Palestijnen in de toekomst weer innemen? Na de lezing gaat Mouin Rabbani hierover in gesprek met Radi Suudi, politicoloog en gespecialiseerd in de kwestie-Palestina/Israël, en Jan Keulen, directeur van The Rights Forum.

Sprekers

Mouin Rabbani Historicus en Midden-Oostendeskundige. Mouin is werkzaam als onafhankelijk analist vanuit Amman (Jordanië). Hij werkte voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq en de International Crisis Group (ICG). Hij is co-redacteur van Jadaliyya, senior fellow bij het Institute for Palestine Studies en journalist bij het Middle East Report.

Radi Suudi Palestijns-Nederlandse politicoloog en journalist/presentator. Oprichter van de Stichting Joods-Palestijnse Dialoog en mede-auteur van het boek Recht tegen Recht. Israeli’s en Palestijnen in een verscheurd land.

Jan Keulen Journalist en directeur van The Rights Forum. Hij was lange tijd werkzaam als correspondent, onder andere in Beiroet, Cairo en Amman. Jan was ook werkzaam als docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en leidde journalistieke trainingsprogramma’s in het Midden-Oosten. Van 2011 tot 2014 was hij directeur van het Doha Centre for Media Freedom in Qatar.

Praktische informatie

Lezing Is verzoening in Palestina in zicht?
Datum 4 december 2017
Aanvang 20.00 uur
Locatie Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag
Kaarten à € 7,50 (CJP, Studentenpas of 65+ pas: € 4,50; Ooievaarspas: € 3,75), te bestellen via de website van Humanity House
Voertaal Engels
Meer informatie Humanity House

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy