Explosie 13 maart 2018 Lees meer over

Palestijnse premier overleeft kennelijke aanslag in Gazastrook

Een explosie trof dinsdagochtend het konvooi van premier Rami Hamdallah bij het binnenrijden van de Gazastrook. Er vielen enkele licht gewonden. Onduidelijk is wie verantwoordelijk is.

Onderzoek op de plek waar de explosie plaatsvond.

Het konvooi van premier Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit (PA) reed om tien uur dinsdagochtend de Gazastrook binnen. Na tweehonderd meter vond langs de weg een explosie plaats, vermoedelijk van een bermbom. De ontploffing veroorzaakte schade aan enkele voertuigen, en zeven inzittenden en voorbijgangers raakten licht gewond.

Onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de kennelijke aanslag. De PA wees met de beschuldigende vinger naar Hamas, zijnde de partij die als feitelijke machthebber in Gaza verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid in de strook. Hamas veroordeelde de aanval en stelde indirect Israël verantwoordelijk. Volgens de Israëlische krant Haaretz spraken Hamdallah en Hamas-leider Ismail Haniyeh elkaar na de explosie, en waren zij het eens dat ‘Israël en zijn collaborateurs’ achter de ontploffing zaten. De autoriteiten in Gaza kondigden een grondig onderzoek aan. Volgens sommige bronnen zijn inmiddels enkele mensen aangehouden.

Palestijnse verzoening

Hamdallah bezocht Gaza voor de opening van een waterzuiveringsinstallatie. Het bezoek was vijf maanden geleden gepland. Na de explosie woonde de premier de opening bij en en voerde hij gesprekken met Hamas-vertegenwoordigers over de vastgelopen verzoening tussen de PA en Hamas. Aansluitend keerde hij terug naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, de zetel van de PA.

Zowel de PA als Hamas hekelde de explosie als een aanslag op de verzoening tussen beide partijen. De aanval dient slechts de belangen van Israël, dat als bezetter gebaat is bij Palestijnse verdeeldheid, aldus de PA.

Hamdallah maakte bekend zijn inspanningen voor verzoening te zullen voortzetten en naar Gaza te zullen terugkeren. Hij riep Hamas en alle andere relevante partijen op komende maand deel te nemen aan de aan Palestijnse eenheid gewijde bijeenkomst van het Palestijnse parlement:

We will allow no one to destroy the national Palestinian project. […] We will not allow those with a foreign political agenda to dictate to us what happens in Gaza. […] Despite what happened we will continue to build our institutions and we will press on with the reconciliation efforts with the help of Egypt. I call on Hamas and all other factions to take part in the national Palestinian council that will convene in April, because this is a critical phase for the Palestinian people.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy