Verboden kunst 29 juli 2018 Lees meer over

Israël pakt Italianen op die portret Ahed al-Tamimi op Afscheidingsmuur schilderden

De kunstenaars worden beschuldigd van overtreding van een Israëlisch verbod op het beschilderen van de foeilelijke Muur. Hun materialen zijn in beslag genomen.

Kunstwerk in uitvoering: het portret van Ahed al-Tamimi in de maak.

Ze hadden juist de laatste hand gelegd aan hun indrukwekkende kunstwerk: twee Italiaanse graffiti artists die naar verluidt speciaal naar Bethlehem waren gekomen om een gigantisch portret van Ahed al-Tamimi op de zogeheten Afscheidingsmuur te schilderen. De mannen waren zaterdag net in hun auto gestapt, toen Israëlische militairen arriveerden en het duo en een bevriende Palestijn oppakten. The Times of Israel publiceerde filmbeelden van de arrestatie.

Verzetskunst

De kunstenaars worden volgens The Times verdacht van het beschilderen van de muur. Dat is, zo blijkt, door de bezettingsautoriteiten verboden. De Palestijnen hebben een foeilelijke Afscheidingsmuur cadeau gekregen, waarvan circa 85 procent illegaal op hun eigen grond is gebouwd, en nu zullen ze ervan genieten ook. Ter plaatse bestaat de Muur uit metershoge grijze betonplaten.

De Italianen waren bepaald niet de eersten die de Muur met een kwast te lijf gingen. Het bouwwerk heeft de bijnaam ‘het grootste protestdoek ter wereld’. Op veel plaatsen is het beton met ‘verzetskunst’ opgefleurd. Pal naast Aheds portret is een afbeelding te zien van Razan al-Najjar, de 21-jarige Palestijnse verpleegster die op 1 juni in de Gazastrook door een Israëlische scherpschutter werd gedood terwijl ze gewonden verzorgde.

De Italianen kregen nog een tweede beschuldiging aan de broek: ze zouden hebben geprobeerd met hun auto aan arrestatie te ontkomen. Dankzij ingrijpen van het leger konden de kunstenaars worden onderschept. De militairen wisten beslag te leggen op twaalf potten verf, een nog onbekend aantal kwasten, een fles terpentine, twee oude lakens en een ladder.

Eerbetoon aan Ahed al-Tamimi

Met hun kunstwerk brengen de Italianen een eerbetoon aan Ahed al-Tamimi, de 17-jarige Palestijnse die vandaag vrij komt na acht maanden gevangenschap in Israël. Ook haar moeder Nariman komt vrij. De vrouwen geven vanmiddag een persconferentie in hun woonplaats Al-Nabi Salih.

Door haar gevangenschap is Ahed uitgegroeid tot een internationale bekendheid, een icoon van het geweldloze Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting. Terwijl Israël juist dacht het verzet een klap toe te brengen door Ahed op te sluiten, vestigde het de blik van de hele wereld op de 17-jarige en alles waar zij voor staat. Met het oppakken van de Italiaanse kunstenaars struikelt het nu over dezelfde steen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy