Mahmud Nawaja’a 2 augustus 2020 Lees meer over

Israël pakt Palestijnse leider van BDS-beweging op

Mahmud Nawaja’a, erkend Human Rights Defender en coördinator van de Palestijnse BDS-beweging, is tijdens een nachtelijke razzia door Israëlische troepen opgepakt. Nederland en de EU dienen alles in het werk te stellen om hem vrij te krijgen.

Mahmud Nawaja’a met zijn kinderen. De foto werd genomen op woensdag 29 juli, de dag voor zijn ‘arrestatie’. © Mahmud Nawaja’a

Nawaja’a (34), een prominente Palestijnse mensenrechtenverdediger en coördinator van de BDS-beweging, werd in de nacht van woensdag op donderdag van zijn bed gelicht toen zwaarbewapende Israëlische militairen zijn huis bij Ramallah binnenvielen. Vrijdag werd bekend dat hij wordt vastgehouden in het Israëlische ondervragingscentrum Jalameh. Waarvan hij wordt verdacht is onduidelijk. Toegang tot juridische bijstand is hem ontzegd.

Aandringen op vrijlating

Nawaja’a is een erkende mensenrechtenverdediger (Human Rights Defender), die bescherming geniet op grond van onder meer de UN Declaration on Human Rights Defenders (1998), de EU Guidelines on Human Rights Defenders (2004) en met name het Europese Protect Defenders-mechanisme. Israël dient Nawaja’a direct vrij te laten, en daartoe door de EU en Nederland te worden aangespoord. Het is aan de Haagse politiek en maatschappelijke organisaties om bij de regering aan te dringen op actie.

In een verklaring wijst Omar Barghouti, een van de Palestijnse oprichters van de BDS-beweging, op het feit dat Nawaja’a voor veel Palestijnen geldt als rolmodel, en wereldwijd aanzien geniet. Die status zal mede aanleiding zijn voor Israëls actie tegen hem. In Israël worden 4700 Palestijnse politieke gevangenen vastgehouden, onder wie 160 kinderen. Meer dan 360 gevangenen zitten in administratieve detentie, een regime waaronder gevangenen eindeloos kunnen worden vastgehouden zonder recht op een proces en zelfs zonder dat hen iets ten laste is gelegd.

Geboeid en geblinddoekt

De echtgenote van Nawaja’a, Ruba Alayan, vertelde dat in totaal zo’n vijftig Israëlische militairen bij de inval betrokken waren, waarbij deuren en sloten werden geforceerd en Nawaja’a ten overstaan van zijn kinderen geboeid en geblinddoekt werd afgevoerd. Ook zijn computer en andere persoonlijke eigendommen werden meegenomen.

Nawaja’a leeft in het dorp Abu Qash, dat ligt op de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever, vijf kilometer ten noorden van de ‘tijdelijke Palestijnse hoofdstad’ Ramallah. De stad maakt deel uit van het zogenoemde B-gebied (Area B), dat onder bestuur staat van de Palestijnse Autoriteit; het veiligheidsbeleid is in gezamelijke Palestijns-Israëlische handen.

Oorlog tegen de BDS-beweging

De ‘arrestatie’ van Nawaja’a past in Israëls zelfverklaarde ‘oorlog’ tegen de Palestijnse BDS-beweging, waarvoor hij als coördinator werkzaam is. BDS staat voor ‘Boycot, Desinvestering en Sancties’, geweldloze middelen waarmee de Palestijnen zich trachten te beschermen tegen de Israëlische bezetting en kolonisering.

De BDS-beweging werd in 2005 door 171 Palestijnse maatschappelijke organisaties opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een internationale machtsfactor van belang. Dat succes heeft Israël ertoe gebracht de beweging wereldwijd met alle middelen te bestrijden.

Wetteloos en straffeloos

Israëls optreden tegen Nawaja’a is een schoolvoorbeeld van de wetteloosheid die het land zich kan veroorloven. Het lukraak oppakken van Palestijnen, veelal tijdens nachtelijke razzia’s, is al decennia schering en inslag. In de nacht dat Nawaja’a werd opgepakt werden nog 17 andere Palestijnen van hun bed gelicht. In 2019 vonden circa vierduizend razzia’s plaats, waarbij ruim 5500 Palestijnen werden opgepakt, onder wie 889 kinderen.

The Rights Forum heeft hier de afgelopen jaren volop over gepubliceerd, maar de Nederlandse politiek mijdt het onderwerp als de pest. Datzelfde geldt voor de media, die op z’n best mondjesmaat onderzoek hebben gedaan naar de gruwelijke realiteit van de Israëlische razzia’s. In mei presenteerde de NOS nog een schokkend voorbeeld van het onvermogen, of de onwil, om adequaat over de situatie in Israël/Palestina te rapporteren.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy