Bondgenoten 20 oktober 2017 Lees meer over

De ondraaglijke stilte over Israëls razzia’s

Iedere nacht worden door Israël razzia’s uitgevoerd in bezet Palestina. Jaarlijks worden daarbij naar schatting vijfduizend burgers opgepakt, onder wie vrouwen en kinderen. Deze week werden in één nacht 32 Palestijnen van hun bed gelicht. Nederland en de EU staan erbij en kijken ernaar.

Gemaskerde Israëlische militairen maken zich op voor een nachtelijke inval.

Kan het zo zijn dat een staat waarmee je een uitstekende relatie onderhoudt, en die je rekent tot je naaste bondgenoten, zich jarenlang schuldig maakt aan het terroriseren van een burgerbevolking door middel van nachtelijke razzia’s? De Nederlandse regering lijkt, gezien het uitblijven van scherpe kritiek, die vraag met ja te beantwoorden. De Tweede Kamerfractie van DENK stelde er eind september Kamervragen over.

121 razzia’s in twee weken

Elke nacht vinden in Palestijnse steden, dorpen en vluchtelingenkampen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever razzia’s plaats door zwaarbewapende, veelal gemaskerde Israëlische bezettingstroepen. Daarbij wordt grof geweld gebruikt, vallen talloze gewonden en frequent doden, en worden vernielingen aangericht en eigendommen ontvreemd.

De Palestijnse bevolking die dit overkomt is weerloos. Zelfs in de delen van de Westoever die geheel of gedeeltelijk onder Palestijnse controle staan, waaronder de ‘voorlopige hoofdstad’ Ramallah, kan Israël ongehinderd zijn gang gaan. Niemand kan de politie bellen als de bezetter met veel geweld een huis binnenvalt, een gezin terroriseert en ouders of kinderen geblinddoekt en vastgebonden met onbekende bestemming afvoert alsof zij misdadigers zijn.

Deze week werden in de nacht van dinsdag op woensdag bij razzia’s 32 Palestijnen opgepakt. De invallen vonden plaats in Oost-Jeruzalem, de districten Tulkarm, Jenin en Qalqiliya, en de vluchtelingenkampen Al-Jalazun (Ramallah) en ‘Aydah (Bethlehem). Volgens opgave van de Verenigde Naties (VN) werden tussen 26 september en 9 oktober door Israël 121 razzia’s uitgevoerd, waarbij 205 Palestijnen werden ‘gearresteerd’, onder wie negen kinderen. In de maand augustus werden 522 Palestijnse burgers opgepakt, onder wie 130 minderjarigen.

Shoot to cripple-beleid

In september wijdde The Rights Forum een aantal artikelen aan de Israëlische razzia’s, waaruit bleek dat het geweld hoofdzakelijk is gericht op Palestijnse jongeren. Daarbij kwam aan het licht dat Israël een strategie hanteert die erop gericht is Palestijnse jongeren te verminken door hen bewust door hun benen te schieten (shoot to cripple). Jongeren blijken zelfs door het Israëlische leger te worden bedreigd met verminking of liquidatie – dreigementen die vervolgens worden uitgevoerd. Een van de Israëlische officieren die hiervoor verantwoordelijk is opereert onder de naam ‘Captain Nidal’.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy