Terreur 3 maart 2019 Lees meer over

Israëlische troepen slaan blinde, ernstig zieke Palestijn in elkaar

Tijdens een razzia werd een blinde diabetes-patiënt door Israëlische militairen afgetuigd. Willekeur en geweld vormen het brute gezicht van de Israëlische bezetting.

Munzir Mizhar, daags nadat hij door Israëlische militairen werd mishandeld.

De Israëlische journalist Gideon Levy beschrijft in Haaretz (€) hoe Israëlische militairen tijdens een nachtelijke razzia een Palestijnse man in elkaar sloegen. Hoewel razzia’s een dagelijkse realiteit zijn voor de onder bezetting levende Palestijnse bevolking, had Levy een specifieke reden voor zijn reportage.

Het slachtoffer, de 47-jarige Palestijn Munzir Mizhar, lijdt namelijk aan diabetes. Als gevolg daarvan is hij al 15 jaar blind, mist hij een aantal tenen, heeft hij nierdialyse en andere behandelingen nodig en is hij aan bed gekluisterd. In die toestand werd hij door Israëlische militairen afgetuigd.

Nachtelijke terreur

Munzir leeft met zijn vrouw Iman en vier zoons in het bij Bethlehem gelegen dorp Al-Dawha. Op 20 februari werd hij tussen vier en vijf uur ‘s ochtends gewekt door het geluid van voetstappen. Ook zijn vrouw werd wakker en ontwaarde vijf of zes gemaskerde personen in de slaapkamer. Rode laserstralen verraadden dat zij wapens op haar en haar man gericht hielden.

Het bleken Israëlische militairen die het huis waren binnengedrongen. Zonder aanleiding naderde een van hen het bed van Munzir en sloeg hem in het gezicht. In vijf minuten tijd werd de blinde man bont en blauw geslagen, terwijl zijn vrouw en zoons door de overige militairen op afstand werden gehouden. De jongens werden op hun knieën gedwogen, met hun gezicht tegen de vloer. Na twintig minuten vertrokken de Israëli’s, zonder uitleg en zonder het slachtoffer medische bijstand te verlenen.

Verkeerde woning

Een dag later bleek dat de militairen op zoek waren geweest naar de 20-jarige Fadi Hilwah, die op een hogere verdieping in hetzelfde pand woont, maar niet thuis was. Bovendien bleek dat buren, gewekt door het rumoer, de troepen hadden geïnformeerd dat zij op het punt stonden de verkeerde woning binnen te dringen, en dat daar ernstig zieke mensen leefden. Munzir is niet de enige zieke; zijn vrouw Iman heeft kanker.

De militairen trokken zich niets van de waarschuwing aan. Ook de vraag waarom zij de deur forceerden in plaats van gewoon aan te bellen, blijft onbeantwoord. Levy vraagt zich af of zij überhaupt Arabisch spreken of begrijpen.

Gezicht van de bezetting

‘Waarom werd Munzir in elkaar geslagen?’, wil Levy weten. Munzirs zus Maysun, aanwezig bij het gesprek, reageerde bitter: ‘Weet je dat dan niet? Dit is wat de bezetting met ons doet.’ Elke nacht worden tijdens razzia’s in bezet gebied Palestijnen van hun bed gelicht, waarbij standaard bruut geweld gebruikt wordt en zelfs doden vallen.

Levy legde zijn vraag ook voor aan het Israëlische leger. Een woordvoerder verklaarde op basis van ‘onderzoek’ dat Israëlische ‘fighters’ tijdens een ‘operatie’ in bezet gebied op zoek waren geweest naar ‘een verdachte persoon’. Een militair die de verdachte benaderde zou door hem zijn aangevallen, waarbij de verdachte een poging deed diens wapen te bemachtigen. Daarop zou de militair hem ‘agressief hebben geduwd’, waardoor de verwondingen zouden zijn ontstaan.

Captain Nidal

Uit de reportage van Levy blijkt dat de Israëlische militairen die Munzir mishandelden werden aangevoerd door een beruchte officier die schuilgaat achter het pseudoniem Captain Nidal. Al in 2017 beschreven wij de misdadige praktijken van deze officier, waaronder het tevoren bij zijn slachtoffers aankondigen van hun liquidatie, en het bewust verminken van Palestijnse jongeren.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy