Nieuwsoverzicht 17 augustus 2020

Israël-Palestina in het kort – 17 augustus

Met onder andere: de Verenigde Arabische Emiraten sluiten overeenkomst met Israël, Israël reageert met bombardementen op brandende ballonnen vanuit Gaza en de Palestijnse gouverneur van Jeruzalem wordt toegang tot Westelijke Jordaanoever ontzegd.

De Israëlische premier Netanyahu legt een verklaring af over het vredesakkoord van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten, 16 augustus 2020 [video screenshot]

Met onder andere: de Verenigde Arabische Emiraten sluiten overeenkomst met Israël, Israël reageert met bombardementen op brandende ballonnen vanuit Gaza en de Palestijnse gouverneur van Jeruzalem wordt toegang tot Westelijke Jordaanoever ontzegd.

Diplomatieke banden tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël

Op 13 augustus werd bekend dat Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) volledige diplomatieke banden met elkaar zijn aangegaan. De VAE zijn daarmee het derde Arabische land dat een formele diplomatieke relatie met Israël heeft. Egypte en Jordanië gingen de VAE voor. De overeenkomst werd bemiddeld door de Verenigde Staten, en op Twitter aangekondigd door de Amerikaanse president Trump.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de VAE en Israël dat op verzoek van president Trump, Israël ‘het uitroepen van soevereiniteit over delen van de Westelijke Jordaanoever zal opschorten’. Israël zal zich nu richten op het versterken van de banden met andere landen in de Arabische wereld, zo staat geschreven in de verklaring. Kort na de aankondiging van de overeenkomst zei Netanyahu echter in een video op zijn facebook-pagina dat zijn plannen voor annexatie niet gewijzigd waren, en dat hij nog steeds uitgaat van Trumps vredesplan dat voorziet in de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Op 16 augustus schiep de Israëlische minister van Financiën Yisrael Katz verdere onduidelijkheid door te verklaren dat de annexatieplannen al voor de overeenkomst tussen Israël en de VAE waren opgeschort. Hoe dan ook wordt de status quo, de bezetting en de facto annexatie van de Westelijke Jordaanoever door Israël, gehandhaafd.

Ondanks de onduidelijkheid omtrent de annexatieplannen werd het nieuws over de overeenkomst tussen de twee landen in Israël goed ontvangen. Uit een peiling blijkt dat bijna tachtig procent van de ondervraagde Israëli’s de voorkeur geeft aan de deal met de VAE over annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Ook Yair Lapid, leider van de oppositie, verwelkomde het nieuws over de overeenkomst.

De Israëlische opgewektheid staat in schril contrast met de Palestijnse verontwaardiging waarmee het nieuws over de overeenkomst werd ontvangen. ‘Leiders van de Palestijnen verwerpen dit onverwachte akkoord tussen de VAE, Israël en de VS’, zei een woordvoerder van president Abbas. Hanan Ashrawi, een kopstuk van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), beschuldigde de VAE van verraad en schreef in een tweet aan de kroonprins van Abu Dhabi, Sjeik Mohammed Bin Zayed:

‘May you never experience the agony of having your country stolen; may you never feel the pain of living in captivity under occupation; may you never witness the demolition of your home or murder of your loved ones. May you never be sold out by your “friends.”’

Volgens Saeb Erekat, de belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, betekent de overeenkomst de dood voor de tweestatenoplossing. Erekat zei tijdens een gesprek met journalisten dat premier Netanyahu minder geneigd zal zijn compromissen te sluiten over een levensvatbare Palestijnse staat, ‘als hij gelooft dat Arabische landen in de rij staan om vrede met Israël te sluiten’.

En het lijkt er inderdaad op dat andere Arabische landen de VAE zullen volgen. Egypte, Bahrein en Oman reageerden positief op de overeenkomst tussen Israël en de VAE. Een Bahreinse woordvoerder zei dat ‘deze historische stap zal bijdragen aan het versterken van stabiliteit en vrede in de regio.’ De Israëlische minister van Inlichtingen Eli Cohen zei tijdens een interview dat hij verwachtte dat vredesovereenkomsten met Bahrein en Oman spoedig zullen volgen. Ook met Marokko zou er binnenkort een overeenkomst gesloten kunnen worden, zo blijkt uit een reportage van de Israëlische staatsomroep Kan.

Turkije en Iran hebben de overeenkomst veroordeeld. Ook Koeweit reageerde negatief. De Jordaanse Minister van Buitenlandse Zaken Safadi sprak geen expliciet oordeel uit over de overeenkomst. Als Israël de overeenkomst ziet als een aansporing om de bezetting te beëindigen zal het de regio in de richting van een rechtvaardige vrede leiden, aldus Safadi. Maar als Israël de bezetting niet zal beëindigen zal het juist negatieve consequenties hebben voor het Arabisch-Israëlische conflict en zal het de veiligheid van de gehele regio bedreigen.

Minister Blok is blij dat Israël en de VAE hebben besloten de diplomatieke banden te normaliseren. Blok wijst er op dat het nog onduidelijk is of het om uitstel of afstel van annexatie gaat, maar benadrukt dat het goed is dat de annexatieplannen van Israël voorlopig zijn stilgezet. De minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg, Jean Asselborn, sprak naar aanleiding van de overeenkomst zijn steun uit voor de Palestijnen en veroordeelde de VAE voor het in de steek laten en verraden van zijn ‘eigen broers’.

Israëlische bombardementen na brandende ballonnen uit Gaza

Het Israëlische leger heeft zes dagen achtereen aanvallen uitgevoerd in Gaza. Aanleiding voor deze aanvallen zijn brandende ballonnen die de afgelopen week vanuit Gaza zijn opgelaten en naar het zuiden van Israël zijn gevlogen. De brandende ballonnen hebben daar stukken landbouwgrond in brand gezet. Op 12 augustus hebben Israëlische vliegtuigen en helikopters verschillende doelwitten in de kustenclave onder vuur genomen, met materiële schade als gevolg. Een dag later trof een van de raketten een door de UNRWA bestuurde basisschool in het vluchtelingenkamp al-Shati, een van de dichtstbevolkte gebieden in de strook. Niemand raakte daarbij gewond. Ook in de daaropvolgende dagen werden over een weer aanvallen uitgevoerd. Het Israëlische leger voerde aanvallen uit op verschillende plekken in de Gazastrook, waaronder Hamas-doelwitten, landbouwgrond langs de grens met Israël en op Palestijnse vissers die voor de kust aan het werk waren. Een visser raakte gewond toen hij voor de kust van Gaza geraakt werd met een rubberkogel. Volgens Hamas raakten bij de Israëlische bombardementen daarnaast twee vrouwen en twee kinderen licht gewond. In totaal werden er meer dan honderd branden in Israël veroorzaakt door de door Hamas ingezette ballonnen. 

Palestijnse gouverneur van Jeruzalem toegang tot Westelijke Jordaanoever ontzegd

De Palestijnse gouverneur van Jeruzalem, Adnan Ghaith, is op 16 augustus door de Israëlische autoriteiten de toegang tot de Westelijke Jordaanoever voor een periode van zes maanden ontzegd. Nadat de gouverneur ’s ochtends werd opgeroepen zich bij het Israëlische al-Moksabiyya-detentiecentrum te melden voor een ondervraging, werd ’s avonds bekend dat hij de Westelijke Jordaanoever niet meer mag betreden. Het is de vijfde keer dat Ghaith, die in augustus 2018 door de Palestijnse Autoriteit als gouverneur werd aangesteld, deze strafmaatregel wordt opgelegd. De laatste termijn zou op 20 augustus zijn afgelopen, nu komen daar dus nog zes maanden bovenop. In twee jaar tijd is Ghaith bovendien zeventien keer gearresteerd door de Israëlische autoriteiten, meestal vanwege het deelnemen aan ‘illegale’ politieke activiteiten in Jeruzalem.

Kolonistenaanvallen rondom Nablus

Illegale Israëlische kolonisten hebben op 16 augustus tientallen jonge olijfbomen ontworteld in het Palestijnse dorp Asira ash-Shamaliya, ten noorden van Nablus. Naser Jawabreh, een leidinggevende bij het ministerie van Informatie in Nablus, vertelde het Palestijnse persbureau dat kolonisten, beschermd door een legerescort, inbraken in een agrarisch gebied in de buurt van het dorp, waar zij begonnen met het ontwortelen van de olijfbomen. Het gebied dreigt in beslag genomen te worden door de Israëlische autoriteiten. Jawabreh vertelde dat de kolonisten een dag eerder hadden getracht tenten op te zetten in hetzelfde gebied, maar dat zij zich uiteindelijk na een confrontatie met de plaatselijke bevolking hadden teruggetrokken.

Het gebied rondom Nablus was aan het begin van vorige week ook al doelwit van kolonistenaanvallen. Op 13 augustus staken Israëlische kolonisten in Asira al-Qibliya, een dorp ten zuiden van Nablus, een stuk landbouwgrond in brand. Na de brandstichting botsten een groep jongeren uit het dorp en Israëlische bezettingstroepen met elkaar, waarbij de Israëlische troepen traangas inzetten om de Palestijnse jongeren uiteen te drijven. In Huwwara, ten zuiden van Nablus, viel een groep kolonisten uit Yitzhar, een nabijgelegen kolonie (‘nederzetting’), Mustafa al-Masri aan terwijl hij aan het werk was op zijn land. Al-Masri liep breuken en kneuzingen op aan zijn benen, en moest voor zijn verwondingen worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit jaar zijn er tot nu toe 163 incidenten geweest waarbij Israëlische kolonisten Palestijnen of hun bezit hebben aangevallen.

Israëlische troepen slopen Palestijns bezit voor kolonies

Israëlische soldaten zijn op 13 augustus begonnen met het platwalsen van Palestijns grondgebied, ten oosten van de stad Tulkarem in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Het gebied word geprepareerd ter voorbereiding van het aanleggen van een nieuwe weg die enkel gebruikt zal worden door Israëlische kolonisten. Het ingenomen gebied is officieel in het bezit van de plaatselijke Palestijnse bevolking. Volgens het meest recente rapport van OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken, zijn er dit jaar 424 Palestijnse gebouwen gesloopt, en raakten daarbij 511 Palestijnen ontheemd.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy