Israël-Palestina in het kort – 28 september 2021

Met onder andere: Israëlische bezettingstroepen doden zes Palestijnen, Prominente Palestijnse politica en activiste Khalida Jarrar vrijgelaten, en President Abbas stelt Israël een ultimatum.

De Palestijnse politica en activiste Khalida Jarrar bezoekt het graf van haar dochter Suha, 26 september 2021. © Palestine Chronicle

Israëlische bezettingstroepen doden zes Palestijnen

Israëlische bezettingstroepen hebben op 26 september tijdens een militaire operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever vijf Palestijnen gedood. Daarnaast raakten nog eens zes Palestijnen en twee Israëlische militairen zwaargewond. De operatie vond plaats in verschillende plekken op de Westelijke Jordaanoever, waaronder Burqin, Biddu, Beit Anan en Jenin, en was volgens het Israëlische leger gericht op het voorkomen van aanslagen die in de ‘nabije toekomst’ zouden worden uitgevoerd.

Lichamen van gedode Palestijnen vastgehouden

Drie van de gedode Palestijnen kwamen om in het dorp Beit Anan, ten noordwesten van Jeruzalem. Het Israëlische leger houdt hun lichamen vast, en weigert voorlopig de gedode mannen over te dragen aan hun families. De twee andere Palestijnen werden doodgeschoten in de stad Jenin. Eén van hen werd op zondag begraven, de ander wordt net als de in Beit Anan gedode Palestijnen door het Israëlische leger vastgehouden.

Hamas-strijders

Volgens Amnon Scheffler, een woordvoerder van het Israëlische leger, waren alle dodelijke slachtoffers Hamas-strijders. Dat werd deels bevestigd door de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de militaire tak van Hamas. In een verklaring zei de organisaties dat de drie mannen die werden gedood in Beit Anan Hamas-leden waren. Eén van de twee in Jenin gedode mannen, Osama Soboh, was lid van Islamic Jihad, zo meldde de organisatie in een verklaring. Volgens ooggetuigen zou Soboh meerdere keren beschoten zijn en door een jeep van het leger aangereden zijn, voordat zijn lichaam door de Israëlische autoriteiten werd meegenomen.

Arrestatiecampagne

Een dag na de geweldsuitbarsting startte het Israëlische leger een grootschalige arrestatiecampagne op de Westelijke Jordaanoever. Op 27 september arresteerden de Israëlische autoriteiten vijf Palestijnen uit Biddu, de geboorteplaats van de drie Palestijnen die in Beit Anan omkwamen. Nog eens twintig Palestijnen werden door de Shin Bet, Israëls veiligheidsdienst, opgeroepen voor verhoor. De plaatselijke Palestijnse bevolking verzette zich toen Israëlische troepen Biddu binnenvielen om de arrestaties uit te voeren. Het leger reageerde daarop met granaten en scherpe munitie.

Geweld op de Westelijke Jordaanoever

De vijf mannen waren niet de enige dodelijke slachtoffers afgelopen week. Op 24 september schoten Israëlische militairen een Palestijnse man dood bij een protest tegen de uitbreiding van een Israëlische kolonie (‘nederzetting’) in Beita. Familieleden van het slachtoffer identificeerden de man als de 27-jarige Mohammed Ali Khabisa, een jonge vader die probeerde het land van zijn familie en gemeenschap te beschermen. Nog eens acht Palestijnen raakten gewond nadat zij door met rubber beklegede kogels geraakt werden. Op Twitter vertellen Palestijnen die bij Mohammed waren toen hij omkwam hoe zij door een Israëlische scherpscutter onder vuur werden genomen terwijl zij op afstand van de protesten aan het uitrusten waren.

Beita is het toneel van voortdurende protesten nadat Israëlische kolonisten op 2 mei met hulp van het leger begonnen met de bouw van een nieuwe kolonie op land van een aantal Palestijnse dorpen. De kolonie, door de kolonisten Evyatar genoemd, is illegaal volgens zowel Israëlisch als internationaal recht.

Prominente Palestijnse politica en activiste Khalida Jarrar vrijgelaten

Israël heeft op 26 september de prominente Palestijnse politica en activiste Khalida Jarrar na twee jaar gevangenschap vrijgelaten. Jarrar heeft een leidende functie in het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en is lid van de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC). Zij werd in oktober 2019 gearresteerd voor haar rol in de PFLP, slechts acht maanden nadat zij bijna twee jaar zonder aanklacht of proces was vastgehouden in administratieve detentie. Een Israëlische militaire rechtbank veroordeelde haar vervolgens tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 4.000 Shekel (ruim €1000) op basis van geheim bewijsmateriaal dat niet aan Jarrar of haar advocaat was getoond.

Eerder dit jaar wees de Israëlische regering het verzoek van Jarrar af om de begrafenis van haar oudste dochter Suha Jarrar bij te wonen nadat zij plotseling was overleden. Suha, een 31-jarige mensenrechtenverdediger en een onderzoeker bij Al-Haq, werkte samen met verschillende VN-organen en richtte zich op onderwerpen omtrent gender, klimaatverandering en mensenrechten. De Israëlische Gevangenisdienst weigerde Jarrar vrij te laten om de begrafenis van haar dochter bij te wonen omdat ze naar verluidt een ‘veiligheidsrisico’ vormde en een ‘[negatieve] leiderschapsrol’ binnen en buiten de gevangenis had. Na haar vrijlating bezocht Jarrar de begraafplaats in Ramallah waar Suha begraven ligt.

President Abbas stelt Israël een ultimatum

Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas Israël een ultimatum gesteld. Als Israël zich niet terugtrekt uit Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de blokkade van Gaza opheft, dan zal hij de erkenning van de grens tussen Israël en Palestina zoals vastgesteld in 1967 intrekken, aldus Abbas. Ook zal Abbas in dat geval verder aandringen op een aanklacht tegen Israël bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Israël heeft een jaar om aan de eisen te voldoen.

‘De realiteit van een apartheidsstaat’

In een videoboodschap aan de AVVN zei Abbas dat de ‘huidige en voormalige’ Israëlische regeringen hebben volhard in het ontwijken van de tweestatenoplossing op basis van het internationaal recht, en in plaats daarvan blijven aandringen op de ‘bezetting en militaire controle over het Palestijnse volk’. ‘Als de Israëlische bezettingsautoriteiten de realiteit van een apartheidsstaat blijven verankeren, zoals vandaag de dag het geval is, zullen ons Palestijnse volk en de hele wereld een dergelijke situatie niet tolereren.’ Abbas zei verder bereid te zijn om gedurende het komende jaar te werken aan de afbakening van de grenzen en het oplossen van de belangrijkste kwesties, onder leiding van het Midden-Oosten Kwartet en op basis van resoluties van de VN.

In een verwijzing naar de Oslo-Akkoorden zei Abbas dat de Palestijnen ‘tot op de dag van vandaag toegewijd zijn aan alle elementen [van het Akkoord]’. Israël, daarentegen, ‘ heeft niet aan zijn verplichtingen onder de ondertekende overeenkomsten voldaan en heeft deelname aan vredesinitiatieven ontweken, en heeft in plaats daarvan zijn expansionistische, koloniale onderneming voortgezet. Daarmee heeft [Israël] het vooruitzicht op een politieke overeenkomst op basis van de tweestatenoplossing vernietigd.’

‘Israëli’s denken niet aan het conflict’

Zoals eerder door ons geschreven liet de Israëlische premier Naftali Bennett de afgelopen weken herhaaldelijk weten de komende vier jaar geen vredesbesprekingen met de Palestijnen te zullen voeren. In zijn speech voor de Algemene Vergadering noemde premier Bennett de Palestijnen in het geheel niet. Het enige dat hij in dit verband zei was dat ‘Israëli’s niet aan het conflict denken als zij ’s ochtends wakker worden. Israëli’s willen een goed leven, voor  hun families zorgen, en bijdragen aan een betere wereld voor hun kinderen.’

Britse Labour-partij stemt voor sancties tegen Israël wegens ‘misdaad van apartheid’

Tijdens een conferentie van de Britse Labour-partij hebben partijleden een motie aangenomen waarin de partijtop wordt verzocht sancties tegen Israël te steunen. In de motie, die werd ingediend door de jongerenafdeling van de Labour-partij, wordt onder andere verwezen naar de rapporten van B’Tselem en Human Rights Watch die concluderen dat Israël schuldig is aan apartheid. Ook veroordeelt de motie de ‘voortgaande Nakba’, daarmee verwijzend naar de verwoesting van de Palestijnse samenleving die samenging met de stichting van de staat Israël in 1948. De motie roept de partijtop verder op ‘effectieve maatregelen’ te treffen tegen Israëls schendingen van het internationaal recht, de wapenhandel met Israël een halt toe te roepen, en de handel met Israëls illegale kolonies stop te zetten.

De partijtop is niet verplicht zich aan de motie te houden, maar het feit dat de motie is aangenomen geeft aan dat de partijleden in grote mate voorstanders zijn van steun aan de Palestijnen en het treffen van maatregelen tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Het is onwaarschijnlijk dat de Labour-partij in het Britse parlement de motie tot uitvoering zal brengen. Partijleider Keir Starmer heeft sinds zijn verkiezing vorig jaar herhaaldelijk duidelijk gemaakt afstand te nemen van de positie van zijn voorganger Jeremy Corbyn, die gedurende zijn loopbaan altijd is opgekomen voor de rechten van Palestijnen.

Oproep Ashrawi en Brahimi: ‘zet Palestina op de agenda’

In een opiniestuk dat op 25 september is gepubliceerd in The Guardian roepen Hanan Ashrawi en Lakhdar Brahimi wereldleiders op Palestina op de agenda van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) te zetten. Ashrawi is een vooraanstaande Palestijnse politica die deel uitmaakte van het leiderschap van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Brahimi is een Algerijnse VN-diplomaat, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Algerije en een lid van The Elders, een groep wereldleiders die werd opgericht door Nelson Mandela in 2007.

In het stuk roepen Ashrawi en Brahimi wereldleiders op het Israëlische apartheidsregime te onderzoeken en de nodige stappen te nemen om het regime ter verantwoording te roepen en te ontmantelen. ‘Apartheid is overal ter wereld een misdaad tegen de menselijkheid, en zowel staten als de VN zijn verantwoordelijk voor de afschaffing ervan. De Algemene Vergadering speelde een cruciale rol bij het verslaan van de apartheid in Zuid-Afrika, dat werd beschouwd als een bedreiging voor de internationale veiligheid en een schending van het recht op zelfbeschikking van volkeren onder koloniale en buitenlandse overheersing’, zo schrijven Ashrawi en Brahimi. Als de AVVN er in slaagt ook in Israël en Palestina tot actie over te gaan, kan dat bijdragen aan het wereldwijde vertrouwen in het instituut, zo beargumenteren de twee diplomaten.

Lees hier het hele stuk van Ashrawi en Brahimi, waarin zij onder andere dieper ingaan op waarom zij van mening zijn dat Israël schuldig is aan apartheid.

Lancering campagne ‘Don’t Buy into Occupation’

Pax voor Vrede, BankTrack, The Rights Forum en 22 andere organisaties uit diverse Europese landen organiseren een online evenement over de financiële banden tussen de illegale Israëlische nederzettingen en Europese bedrijven en instellingen. Het evenement vindt plaats op woensdag 29 september van 14.00 tot 15.30 uur.

De organisaties maken deel uit van de coalitie Don’t Buy Into Occupation (DBIO). De DBIO-coalitie is een gezamenlijk initiatief van 25 Palestijnse, regionale en Europese organisaties uit België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De coalitie wil de financiële relaties tussen bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden en Europese financiële instellingen onderzoeken en onder de aandacht brengen. Tijdens het online evenement presenteert de coalitie haar eerste onderzoeksrapport ‘Exposing the financial flows into illegal Israeli settlements‘.

Om deel te nemen aan het evenement dient u zich vóór dinsdag 28 september 18.00 uur aan te melden via het registratieformulier [https://bit.ly/DBIOLaunch]. Voor aanvang ontvangt u dan een Zoom-link waarmee u het evenement kunt volgen.

Het evenement zal live van het Engels naar het Arabisch en Frans vertaald worden.

De bijeenkomst begint met een paneldiscussie, gevolgd door een Q&A met het publiek. De volgende sprekers zullen aan het evenement deelnemen:

  • Maha Abdallah (International Advocacy Officer, Caïro Instituut voor Mensenrechtenstudies)
  • Omar Shakir (Directeur Israël-Palestina, Human Rights Watch)
  • Michael S. Lynk ((speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden)
  • Naim Abed Muhammad Shouqair (voormalig burgemeester van de stad dorp Al-Zawiya, Palestina)
  • Kiran Aziz (Senior Analist Verantwoord Beleggen, Kommunal Landspensjonskasse (KLP))

Juridische overwinning maakt weg vrij om handel met ‘nederzettingen’ te stoppen

De Europese Commissie heeft op 8 september een burgerinitiatief (European Citizens’ Initiative) geregistreerd dat oproept de handel met illegale nederzettingen in bezette gebieden zoals Palestina en de Westelijke Sahara te verbieden. De Commissie had het verzoek tot het burgerinitiatief in de eerste instantie niet aangenomen omdat het een vorm van sancties tegen buitenlandse staten zou vormen. Dergelijke European Citizens’ Initiatives zijn daartoe niet bevoegd. De organisatoren van het burgerinitiatief vochten de beslissing van de Commissie aan, waarop het Hof van Justitie van de Europese Unie hen in het gelijk stelde.

Commissie erkent verantwoordelijkheid

Het feit dat de Commissie nu heeft aanvaard het burgerinitiatief te registreren is een belangrijke ontwikkeling. De Commissie erkent daarmee dat het stopzetten van de handel met illegale nederzettingen een handelsmaatregel van de EU, is en geen sanctie. Na jaren haar eigen verantwoordelijkheid te hebben ontweken, heeft de Commissie nu erkend dat zij de bevoegdheid – en dus de plicht – heeft om invoer- en uitvoerverboden voor illegale nederzettingen voor te stellen.

Ook bevestigt de erkenning dat het stopzetten van handel met nederzettingen een EU-handelsmaatregel is eens te meer dat individuele EU-lidstaten kunnen besluiten om op elk moment de handel met nederzettingen stop te zetten krachtens de gemeenschappelijke EU-regels voor invoer, die invoerbeperkingen toestaan ​​om redenen van openbare zedelijkheid en openbare orde.

Miljoen handtekeningen

Het is nog onbekend wanneer het burgerinitiatief van start gaat. Om het initiatief te laten slagen moeten er een miljoen handtekeningen van EU-burgers uit minimaal zeven verschillende EU-landen worden verzameld. Bij het verzamelen van de handtekeningen in Nederland zal onder andere The Rights Forum betrokken zijn. Wij zullen onze lezers op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy