Palestijnse arbeiders weer aan het werk in Israël / Palestine Solidarity Campaign wint rechtszaak in Verenigd Koninkrijk / 22 nieuwe slooporders op de Westelijke Jordaanoever / Aanklaagster Strafhof volhardt in onderzoek naar ‘situatie in Palestina’ / Presidentskandidaat Biden tegen terugverplaatsen Amerikaanse ambassade
Afgelopen zondag zijn meer dan 14.000 Palestijnse arbeiders uit de Westelijk Jordaanoever weer in Israël aan het werk gegaan. Vanwege de coronamaatregelen waren de arbeiders ruim een maand niet in staat de grens over te steken. De vergunningen die door Israël zijn uitgegeven gelden tot het eind van de Ramadan op 23 mei. Tot die tijd zijn de Palestijnse arbeiders die in Israël werken niet in staat terug te keren naar de Westelijke Jordaanoever. Het gaat voornamelijk om beroepen in de agrarische sector en in de bouw.
Nadat duizenden Palestijnse arbeiders vorige maand terugkwamen uit Israël steeg het aantal coronavirusgevallen enorm. Ook nu vreest men dat de terugkerende arbeiders aan het eind van Ramadan een nieuwe golf van besmettingen zullen veroorzaken. Bovendien wordt verwacht dat de arbeidsomstandigheden in Israël te wensen over zullen laten en dat met het virus geïnfecteerde Palestijnen niet de zorg zullen krijgen die ze nodig hebben. Veel Palestijnen hebben echter geen keus en zijn ondanks hun angst op besmetting alsnog in Israël aan het werk gegaan. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de werkloosheid op de Westelijke Jordaanoever hard gestegen.
In het Verenigd Koninkrijk heeft The Palestine Solidarity Campaign (PSC), de grootste Britse organisatie die opkomt voor de rechten van Palestijnen, op 28 april een belangrijke rechtszaak gewonnen. PSC stapte in 2017 naar de rechter naar aanleiding van nieuwe regeringsrichtlijnen voor lokale overheidspensioenfondsen. Onderdeel daarvan was een verbod op desinvestering van bedrijven die handelen in producten die worden geproduceerd in de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. PSC beschouwt de richtlijn als een poging om de opkomst van de BDS-beweging tegen te gaan en beargumenteerde dat de regering geen bevoegdheid heeft dergelijke beslissingen te maken voor lokale overheidspensioenfondsen. Het Britse Hooggerechtshof heeft PSC uiteindelijk gelijk gegeven.
De strijd in het Verenigd Koninkrijk gaat op andere fronten echter door. Vorige maand kondigde de Britse regering aan van plan te zijn wetgeving in te voeren om overheidsinstanties te verbieden deel te nemen aan BDS-campagnes gericht tegen landen. Ook stopt de Britse bank HSBC vanaf 17 mei met het verwerken van donaties aan de Palestijnse hulporganisatie Interpal. Er werd geen reden gegeven voor de beslissing van de bank.
In Qarawat Bani Hassan, een dorp in het noordwesten van de Westelijke Jordaanoever, hebben Israëlische autoriteiten 22 slooporders uitgegeven voor Palestijnse gebouwen. Twaalf huizen, zeven agrarische gebouwen en drie waterputten moeten worden gesloopt, omdat ze volgens Israël illegaal gebouwd zijn in Area C, het bezette Palestijnse gebied op de Westelijke Jordaanoever dat onder volledige Israëlische militaire controle is.
Volgens de burgemeester hebben de bewoners van het dorp zonder vergunningen gebouwd om ruimte te creëren voor groeiende families. Bouwvergunningen worden nauwelijks toegekend aan Palestijnen in Area C. Daar komt bij dat Qarawat Bani Hassan omringd wordt door illegale nederzettingen en buitenposten, en daardoor slechts 85 van de 1300 hectaren van het gebied van het dorp voor Palestijnen beschikbaar is. Afgelopen maand werden al vijf bewoners van het dorp door Israëlische soldaten gearresteerd voor het bouwen van huizen.
Fatou Bensouda, hoofdaanklaagster van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, heeft op 30 april geconcludeerd dat er geen steekhoudende argumenten bestaan om af te zien van het onderzoek naar mogelijke Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden. Bensouda wees argumenten van onder andere Duitsland, Australië en Brazilië af en bleef bij haar standpunt dat het hof jurisdictie heeft over de Palestijnse gebieden. Het is nu aan de Pre-Trial Chamber van het Strafhof om een oordeel te vellen over het vraagstuk van jurisdictie. Lees hier het volledige artikel van The Rights Forum over de conclusies van Bensouda.
De voormalige Amerikaanse vice-president en de huidige democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft op 29 april aangegeven van plan te zijn de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te houden. Biden merkte tijdens een fundraising-bijeenkomst op dat de ambassade in de eerste instantie nooit verplaatst had mogen worden. Dat had volgens de presidentskandidaat alleen mogen gebeuren in de context van een vredesplan tussen Israël en de Palestijnen. Maar, voegde hij daaraan toe, ‘nu het gebeurd is, zou ik de ambassade niet terugverhuizen naar Tel Aviv’.