Israël-Palestina in het kort – 6 juli

Met onder andere: annexatie voorlopig uitgesteld, kritiek op Israëls annexatieplannen uit Latijns-Amerika en van voormalige wereldleiders, en de reactie van Minister Blok op de motie waarin de regering wordt opgeroepen maatregelen te onderzoeken tegen annexatie.

De traditioneel Palestijnse keffiyeh, geprojecteerd op een flatgebouw in Santiago, Chili, 2 juli © Delight Lab

Ontwikkelingen annexatie

Annexatie uitgesteld

Ondanks de voornemens van de Israëlische premier Netanyahu hebben de Israëlische autoriteiten op 1 juli geen acties ondernomen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Het is onduidelijk wanneer en in welke vorm Israëls annexatieplannen uitgevoerd zullen worden. Ofir Akunis, de Israëlische minister van Regionale Samenwerking heeft tijdens een radio-interview op 1 juli gezegd dat de annexatie ‘zeker plaats zal vinden in juli’. Volgens de voormalige voorzitter van het Israëlische parlement, Avraham Burg, is de deadline van 1 juli niet gehaald omdat de Amerikaanse president Trump het plan geen goedkeuring heeft verleend. Amerikaanse instemming met het plan is volgens Akunis cruciaal.

Mandela’s groep The Elders waarschuwt Europese leiders

The Elders, een groep van voormalige wereldleiders die in 2007 werd opgericht door Nelson Mandela, heeft Europese leiders opgeroepen zich te blijven verzetten tegen Israëls annexatieplannen. In een open brief benadrukt de groep dat annexatie niet alleen de toekomst van de tweestatenoplossing, maar ook wereldwijd het respect voor het internationaal recht in gevaar brengt. In de brief roepen The Elders de Europese leiders op te overwegen om het EU-Israël Associatieverdrag op te schorten als Israël de annexatieplannen op welke manier dan ook ten uitvoering brengt. De groep waarschuwt  daarnaast dat het uitblijven van Israëlische acties op 1 juli niet mag leiden tot welbehagen in Europa.

Kritiek uit Latijns-Amerika

Meer dan 320 academici, voormalige regeringsleiders en politici uit Latijns-Amerika hebben in een gezamenlijke verklaring kritiek geuit op Israëls annexatieplannen. In de verklaring roept de groep op de wapenhandel met Israël te beëindigen, de handel met de illegale Israëlische kolonies te verbieden en ‘de individuen en actoren die medeplichtig zijn aan het regime van bezetting en apartheid ter verantwoording te roepen.’ Daarnaast werd in Chili op een mooie manier solidariteit getoond met de Palestijnen: op 2 juli werd de Palestijnse keffiyeh, de traditioneel Palestijnse sjaal, op een toren in de Chileense hoofdstad geprojecteerd.

Duitse motie tegen annexatie

Het Duitse parlement heeft op 1 juli een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen de goede relatie met Israël te gebruiken om Israëls annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever te voorkomen. De motie werd ingediend door de drie coalitiepartijen en is zonder tegenstemmen aangenomen. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, voegde daar aan toe dat Duitsland het eenzijdig wijzigen van grenzen verwerpt en nieuwe grenzen niet zal accepteren. Duitsland is de komende zes maanden voorzitter van de Raad van Ministers van de EU, en heeft toegezegd Israëls annexatieplannen hoog op de agenda te zetten.

Minister Blok reageert op motie over maatregelen tegen annexatie

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Blok gereageerd op de motie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut, waarin de regering wordt gevraagd om opties in kaart te brengen van maatregelen die genomen kunnen worden indien Israël overgaat tot annexatie van Palestijns gebied. Blok schrijft onder andere dat Nederland eenzijdige annexatie niet zal erkennen, en herhaalt dat een oplossing alleen voort kan komen uit directe onderhandelingen tussen alle betrokken partijen. Minister Blok belooft verder dat, in lijn met de motie, het kabinet door zal gaan ‘met het overleg met andere EU-lidstaten en andere internationale partners over stappen die gezet kunnen worden indien daadwerkelijk annexatie zou plaatsvinden.’ Verder ontbreekt iedere specifieke uitwerking van mogelijke stappen of sancties.

Reactie Raad van Kerken op kritiek

De Raad van Kerken heeft in een sterk stuk gereageerd op de kritiek die het kreeg naar aanleiding van de steunbetuiging aan de brief van de Wereldraad van Kerken en de Raad van Kerken in het Midden-Oosten waarin Israëls annexatieplannen werden veroordeeld. In de verklaring schrijft Geert van Dartel, voorzitter van de Raad, dat ‘een politieke oplossing alleen maar tot stand [kan] komen onder erkenning van de principes van het internationaal recht en op basis van politieke onderhandelingen met erkenning van de rechten van beide partijen.’ Van Dartel schrijft dat hij hoopt dat de Raad er aan kan ‘bijdragen dat het gesprek hierover in Nederland op een integere manier gevoerd wordt.’

Corona in de Palestijnse gebieden en Israël

Nadat afgelopen vrijdag de Palestijnse Autoriteit een lockdown aankondigde in alle Palestijnse steden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Palestijnse president Abbas de noodtoestand op zondag met dertig dagen verlengd. Zaterdag werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen in de Palestijnse gebieden gemeld sinds het begin van de pandemie. Ook in Israël stijgt het aantal nieuwe besmettingen en worden er nieuwe maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tijdens een ministervergadering zei Netanyahu vandaag dat Israël slechts ‘een stap verwijderd is van een volledige lockdown.’

Nieuwe uitbreiding nederzetting

De nederzettingenraad op de Westelijke Jordaanoever heeft aangekondigd 164 nieuwe woningen te gaan bouwen in ‘Neve Daniel’, een kolonie ten zuiden van Bethlehem. Volgens Hassan Brejiyah, voorzitter van de Wall and Settlement Resistance Committee in Bethlehem, gaat de uitbreiding van de kolonie ten koste van tientallen hectaren landbouwgrond van Palestijnse bewoners van de dorpen Al-Khader en Nahhalin.

Slooporders en huisuitzettingen

Tussen 16 en 29 juni zijn 21 Palestijnse gebouwen gesloopt of in beslag genomen door de Israëlische autoriteiten. Dertig Palestijnen, waaronder dertien kinderen, raakten daardoor ontheemd. In dezelfde periode werden honderden olijfbomen in brand gestoken door Israëlische kolonisten. Dat blijkt uit het tweewekelijkse rapport van het Bureau van de VN voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken in de Bezette Palestijnse Gebieden (OCHA OPT). Tot nu toe werden in 2020 324 gebouwen in Palestijns bezit gesloopt, en meer dan 4000 olijfbomen vernield.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy