Oproep 13 oktober 2023 Lees meer over

Israëlische mensenrechtenorganisaties en Palestijnse Rode Halve Maan roepen op tot bescherming van onschuldige burgers

De Israëlische organisaties en Palestijnse hulpverleners manen de internationale gemeenschap tot actie om een humanitaire catastrofe te voorkomen.

Een door Israëlische vliegtuigen verspreid pamflet waarin mensen uit Gaza-stad worden opgeroepen hun huizen te evacueren en naar het zuiden te gaan. Links onderin (linksboven in het kaartje) staat een klein gemarkeerd gebied met de tekst 'Humanitarian Aid Zone'. © Abeer Ayyoub/X

Op 12 oktober 2023 hebben 27 Israëlische mensenrechtenorganisaties een gezamenlijke verklaring gepubliceerd waarin ze hun diepe zorgen uiten over de ontwikkelingen in Israël/Palestina. Ze veroordelen in de sterkst mogelijke bewoording de gruwelijke daden van Hamas tegen onschuldige burgers, onder wie kinderen, vrouwen en ouderen. De organisaties zijn geschokt door de impact van deze aanvallen, en wijzen daarbij op hun directe banden met de getroffen gemeenschappen en individuen. Ze benadrukken dat er geen rechtvaardiging kan zijn voor dergelijke daden en roepen op tot het beëindigen van geweld tegen onschuldige burgers in zowel Israël als Gaza.

De Israëlische organisaties pleiten ervoor om vast te houden aan ‘onze moraal en menselijke waarden’, zelfs in deze moeilijke tijden, en benadrukken dat het doden van burgers en vernietigen van infrastructuur geen oplossing biedt. Ze roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van gijzelaars en toegang tot humanitaire hulp voor de getroffen bevolking.

Tegelijkertijd heeft de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) een dringende oproep gedaan aan wereldleiders en de internationale gemeenschap. De hulporganisatie verwerpt de recente oproep van Israël om meer dan 1,2 miljoen mensen in Gaza te evacueren als schokkend en onaanvaardbaar. PRCS benadrukt dat er geen veilige gebieden zijn in Gaza en roept op tot onmiddellijke internationale interventie om een humanitaire catastrofe te voorkomen.

PRCS verklaart dat het ondanks de bombardementen heeft besloten om zijn werk voort te zetten in het gebied dat volgens Israël geëvacueerd moet worden. ‘We hebben het [gebied] niet verlaten en zullen dat ook niet doen. Onze hulpverleners zullen hun humanitaire taken voortzetten. We zullen degenen die geconfronteerd worden met de dood niet in de steek laten.’

Beide oproepen benadrukken het belang van het naleven van het oorlogsrecht en het beschermen van de burgerbevolking, en dringen aan op het stopzetten van het geweld. De wereld kijkt gespannen toe, en de internationale gemeenschap wordt opgeroepen om actie te ondernemen en te zorgen voor de veiligheid en het welzijn van onschuldige burgers in het conflictgebied.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy