Executie 6 december 2021 Lees meer over

Israëlische politie schiet al uitgeschakelde Palestijnse aanvaller dood

Na te zijn neergeschoten werd de weerloze Palestijnse man in koelen bloede gedood. Even eerder had de Palestijn een Israëlische voorbijganger met een mes aangevallen.

De twee politiemensen die Mohammed Salima doodschoten, poserend met hun superieuren van de grenspolitie, die concludeerden dat het tweetal niets te verwijten valt. © Twitter

Het voorval speelde zich zaterdag af in Jeruzalem en is op video vastgelegd. Te zien is hoe een man in lichte kleding, later geïdentificeerd als de 23-jarige Palestijn Mohammed Salima uit de stad Salfit op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, een straat oversteekt en plotseling een achter hem lopende ultraorthodoxe Israëli aanvalt.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Na een korte worsteling keert hij zich tegen twee toegesnelde zwaarbewapende politiemensen, behorend tot de grenspolitie, die hem neerschieten. Terwijl hij weerloos op de grond ligt vuren de politiemensen met tussenpozen nog twee of drie kogels op hem af, zoals duidelijk te zien is op een tweede, vanuit een stilstaande auto gemaakt filmpje. Salima sterft ter plaatse.

https://twitter.com/nirhasson/status/1467143192785080323?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1467143192785080323%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Frightsforum.org%2Fnieuws%2Fisraelische-politie-schiet-al-uitgeschakelde-palestijnse-aanvaller-dood%2F

De belaagde Israëli, de 21-jarige Avraham Elimelich, is direct naar een ziekenhuis gebracht. Hij heeft een steekwond in het bovenlichaam maar verkeert in stabiele toestand. Vanuit zijn ziekenhuisbed stond hij de pers te woord en vertelde dat ‘de terrorist me overal probeerde te steken’.

Executie

De dood van Salima heeft alles weg van een executie in koelen bloede. Parlementslid Ofer Cassif van de overwegend Palestijnse Gezamenlijke Lijst sprak van een ‘buitengerechtelijke executie’ en een ‘oorlogsmisdaad’: ‘Het doden van een gewonde persoon die op de grond ligt en geen gevaar meer vormt is een oorlogsmisdaad.’

Cassif kreeg steun van minister voor Regionale Samenwerking Issawi Frej van de linkse partij Meretz, die pleitte voor een onderzoek naar het gebeurde. Tal van andere ministers, onder wie premier Naftali Bennett, vonden echter dat de politiemensen voorbeeldig hadden gehandeld. ‘Dit is wat wij van ze verwachten en wat ze gedaan hebben’, zei Bennett.

Minister Omer Barlev van Openbare Veiligheid, verantwoordelijk voor de politie, sprak zijn bewondering uit voor de politiemensen, die precies gedaan zouden hebben waarvoor ze zijn opgeleid. Barlev stelde dat Salima nog wel degelijk een gevaar vormde, ook al lag hij gewond op de grond. Hij zou een bomgordel of een vest met explosieven kunnen dragen waarmee hij alsnog een zelfmoordaanslag zou kunnen plegen, en diende daarom ‘geneutraliseerd’ (gedood) te worden. Het is een onlogische redenering. Het ligt niet voor de hand dat een terrorist die, behangen met explosieven, een zelfmoordaanslag wil plegen eerst een willekeurige voorbijganger en enkele zwaarbewapende politiemensen aanvalt, in de hoop dat hij dat overleeft en alsnog een aanslag kan plegen.

Barlev sprak zich, gesteund door premier Bennett, uit tegen een onderzoek, maar kwam daarop terug toen bleek dat een interne evaluatie van het gebeurde een vaste procedure is. Het hoofd van de grenspolitie concludeerde dat de politiemensen conform de voorschriften hebben gehandeld en niets te verwijten valt. Na een gesprek met de betrokken politiemensen trakteerde hun commandant het tweetal op donuts, zoals wij eerder vandaag meldden.

Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) hekelde het vrijwel volledig ontbreken van aansprakelijkheid in gevallen van ‘buitengerechtelijke executies zoals deze’. Maar al te vaak kan zwaarbewapend en goed beschermd Israëlisch veiligheidspersoneel grof geweld gebruiken tegen Palestijnsen zonder dat iemand verantwoordelijk wordt gehouden, stelde hij.

Intussen hebben Israëlische bezettingstroepen in Salfit de broer van Mohammed Salima opgepakt. Hij zou van het voornemen van Mohammed op de hoogte zijn geweest. Ook een taxichauffeur die Mohammed naar het centrum van Jeruzalem zou hebben gebracht is opgepakt. Ook hij zou van diens voornemen hebben geweten.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy