De jongen werd tijdens de ‘Mars van Terugkeer’-demonstraties in Gaza door een Israëlische militair neergeschoten. Hij is de derde Palestijn die in 2019 in Gaza is gedood. Intussen dreigen de medische voorzieningen in Gaza stil te vallen wegens brandstoftekort.
Het slachtoffer is de 14-jarige Abd al-Rauf Ismail Salha. Hij nam afgelopen vrijdag 11 januari deel aan de demonstraties in het kader van de Grote Mars van Terugkeer, die sinds 30 maart 2018 iedere vrijdag plaatsvinden bij het zogenoemde ‘grenshek’ aan de rand van de Gazastrook. De jongen werd door een Israëlische militair neergeschoten en stierf maandag in een ziekenhuis in Gaza.
De demonstratie van afgelopen vrijdag kostte ook de 43-jarige Amal al-Taramsi het leven. De Palestijnse vrouw bevond zich op 150 meter van het grenshek toen zij met scherpe munitie werd beschoten en in het hoofd werd getroffen. Ten minste 25 demonstranten, onder wie een journalist en een medisch hulpverlener, liepen schotwonden op.
Afgelopen zondag bezweek een derde Palestijn, de 33-jarige Anwar Qudaih, aan verwondingen die hij enkele weken eerder tijdens een demonstratie opliep. Qudaih werd door een kogel in de nek getroffen.
Intussen slaat het ministerie van Gezondheid in Gaza alarm vanwege een nijpend tekort aan brandstof voor de generatoren van ziekenhuizen en klinieken. Een woordvoerder liet gisteren weten dat het ‘een kwestie van uren’ was voor de eerste generatoren stil zouden vallen. Eerder luidde ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de noodklok.
Het brandstoftekort is het gevolg van de Israëlische blokkade van de Gazastrook en de pogingen van de Palestijnse Autoriteit (PA) om Hamas, de feitelijke machthebber in Gaza, met draconische maatregelen op de knieën te krijgen. In de afgelopen anderhalf jaar werden PA-betalingen voor elektriciteit, medische voorzieningen en ambtenarensalarissen teruggedraaid of stopgezet.
Afgelopen oktober zorgde Qatar met brandstofleveranties voor enige verlichting. Niettemin bleven de tekorten oplopen. Momenteel is minder dan veertig procent van de hoeveelheid brandstof voorhanden die benodigd is om de medische voorzieningen goed te laten functioneren. Op zeer korte termijn staan de levens van duizenden patiënten op het spel, waarschuwt de directeur van de WHO in Gaza.