In de nacht van zondag 13 op maandag 14 oktober bombardeerde Israël een kampement voor ontheemde Palestijnen op het terrein van het Al-Aqsa-ziekenhuis in de stad Deir al-Balah in het midden van de Gazstrook. Op sociale media circuleren gruwelijke beelden van in brand staande mensen. Tot dusver zijn vier doden geteld, naast ten minste veertig gewonden, van wie velen ernstig. Het is de zevende Israëlische aanval op het ziekenhuis in 2024.
Ramp binnen een ramp
In een reportage geeft Al-Jazeera inzicht in de gebeurtenissen en gevolgen. Na de explosies verspreidde het vuur zich razendsnel door de dicht op elkaar staande en brandbare tenten, waarvan er twintig tot dertig volledig werden verwoest. De slapende bewoners hadden geen schijn van kans.
De brand is in feite een ramp binnen een ramp. Het Al-Aqsa-ziekenhuis is al ernstig overbelast na een jaar van Israëlisch genocidaal geweld, waarin de medische capaciteit van Gaza letterlijk aan flarden is geschoten. Slachtoffers van de brand werden daarom noodgedwongen op de grond behandeld, veelal aan ernstige brandwonden waarvoor het ziekenhuis geen faciliteiten heeft.
Biden en Harris zijn gewaarschuwd
Deze röntgenfoto’s stuurde dr. Mimi Syed aan de New York Times. Dr. Syed werkte van 8 augustus tot 5 september in Khan Younis, Gaza. ‘Ik had meerdere pediatrische patiënten, meestal jonger dan 12 jaar, die in het hoofd of de linkerkant van de borst waren geschoten. Meestal ging het om één enkele schotwond. De patiënten werden in kritieke toestand of reeds overleden binnengebracht. De nog levenden stierven kort na aankomst’, aldus dr. Syed. [c] Mimi Syed
Vorige week schreven 99 artsen en verpleegkundigen een
open brief aan de Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris. Daarin sloegen zij alarm over de systematische aanvallen op ziekenhuizen in Gaza, en de heersende medische crisis. In de brief benoemen zij onder meer de wijdverspreide ondervoeding, ziektes zoals hepatitis en diarree, en het ernstige tekort aan medische middelen en voorzieningen.
The New York Times publiceerde de brief, en vroeg het Israëlische leger om commentaar. Dat bleef uit. Vragen over onder meer het beschieten van kinderen – zoals: heeft het leger onderzoek ingesteld? Zijn tegen de betrokken militairen maatregelen genomen? – bleven onbeantwoord.
Lees verder
Lees minder
Naamloze slachtoffers
De verbrande Palestijnen zijn geïdentificeerd als Sha’aban Ahmad al-Dalo (20), zijn moeder Ala’a Abd al-Nasir al-Dalo (37), Usama Sa’id Kallub en Siraj Aliwa. Hun namen zijn in de Nederlandse media niet terug te vinden, valt ons op, laat staan dat hun foto’s de voorpagina’s halen. We bekeken de berichtgeving van een aantal online media, en de reacties uit de Haagse politiek.
De NOS noemt de aanval op het ziekenhuis slechts kort in een liveblog. De helft van de tekst wordt besteed aan de Israëlische ‘rechtvaardiging’ dat het ziekenhuis door Hamas-strijders zou worden gebruikt. Dat Israël voor deze claim geen bewijs levert, meldt de NOS niet.
Het Algemeen Dagblad (AD) gaf meer context en beschreef beelden van sociale media: ‘[Daarop] zijn patiënten in ziekenhuisbedden te zien met een infuus in de arm, brandend midden in een grote vlammenzee.’ Maar ook het AD papegaait, al in de eerste alinea, de ongefundeerde Israëlische claim van de Hamas-strijders. En ook het AD vermeldt niet dat voor die claim geen bewijs bestaat.
NU.nl laat zien hoe het moet. De redactie beschrijft de afschuwelijke beelden en het immense leed, en benoemt expliciet dat Israël geen bewijs heeft kunnen leveren voor de claim dat het ziekenhuis werd gebruikt door Hamas-strijders. Die kritische houding is belangrijk aangezien Israël elke aanval met die claim onderbouwt, zonder daar ooit bewijs voor te leveren.
In de politiek is verontwaardiging over de aanval op het Al-Aqsa-ziekenhuis ver te zoeken. Afgezien van een enkeling, zoals Kati Piri van GroenLinks-PvdA, heeft geen enkele politicus zich erover uitgelaten. Een belangrijke nevenvraag voor Den Haag is wat voor type vliegtuig de bom afwierp. Mocht dat een F-35 zijn geweest, dan raakt Nederland betrokken vanwege de onderdelen in het toestel.
Harde kritiek
Op sociale media wordt de beperkte respons vanuit de westerse politiek en media breed bekritiseerd. In het bijzonder vanwege het enorme contrast met eerdere gevallen – met name de ongefundeerde claim over het verminken en verbranden van Israëlische baby’s door Hamas in oktober 2023. Die claim, die niet waar bleek te zijn, leidde onmiddellijk tot massale verontwaardiging. Media en politiek draaiden overuren om die aan te jagen.
Maar nu niet. Sta daar eens bij stil, is onze oproep.