Na klachten uit pro-Israëlische hoek voelde Virgin Atlantic zich gedwongen de menukaart aan te passen. ‘Palestijnse couscous-salade’ heet voortaan ‘couscous-salade’.
De opmerkelijke naamswijziging heeft een reden: de Britse luchtvaartmaatschappij ontving een groot aantal klachten van personen en organisaties die ‘aanstoot namen’ aan het bijvoeglijk naamwoord ‘Palestijnse’. Als gevolg daarvan is het woord geschrapt en de menukaart herdrukt. Maar, zo benadrukte een woordvoerder van Virgin Atlantic, het is en blijft een Palestijnse salade.
De airline had de salade, gemaakt op basis van Palestijnse maftul (veelal geschreven als maftoul), eind 2017 aan het menu toegevoegd. The Electronic Intifada, die uitgebreid over de kwestie bericht, beschrijft de gevolgen. Niet alleen regende het klachten van mensen die claimden dat maftul eigenlijk ‘Israëlisch’ of zelfs ‘joods’ is, ook werd Virgin Atlantic beschuldigd van ‘sympathie voor terroristen’.
De woede over de Palestijnse salade uitte zich onder meer op sociale media in boycot-dreigementen. Ook Richard Branson, oprichter en aandeelhouder, kwam onder vuur te liggen. Hij zou ‘zijn ware gezicht hebben getoond’. Het feit dat Branson niets met de operationele kant van de airline te maken heeft, deed daarbij niet ter zake. Of mede-aandeelhouder KLM ook is aangevallen, is onbekend.
Feit is dat de druk op de luchtvaartmaatschappij in korte tijd zo hoog opliep, dat werd besloten de maftul-salade te handhaven, maar de link met Palestina uit te wissen. De woordvoerder van Virgin Atlantic betreurde de ophef, maar kon niet uitleggen waarom het als zodanig benoemen van een Palestijnse salade aanstootgevend zou zijn. Hoeveel klachten de airline heeft ontvangen, en of Israël zich met de zaak heeft bemoeid, wordt geheim gehouden.
De affaire weerspiegelt de situatie in Palestina, waar de voortdurende verdrijving van de Palestijnen door de Israëlische bezetter hand in hand gaat met het uitwissen van hun sporen en het claimen van hun culturele erfgoed, waaronder hun cuisine. Van dat laatste geeft The Electronic Intifada een aantal schokkende voorbeelden. Virgin Atlantic heeft hieraan nu een bijdrage geleverd door Palestina van zijn menukaart te vegen.