Vluchtelingen 3 november 2018 Lees meer over

Nederland doneert zes miljoen extra aan UNRWA

Het kabinet geeft zes miljoen euro aan extra steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. De organisatie verkeert in een financiële crisis sinds de VS eerder dit jaar zijn steun opzegde.

Distributie van UNRWA-hulpgoederen in de Gazastrook.

Het kabinetsbesluit werd in een Kamerbrief bekendgemaakt door minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Kaag wijst daarin op het financieringstekort van ruim 400 miljoen dollar waarmee de UNRWA dit jaar plotseling werd geconfronteerd door het wegvallen van de Amerikaanse steun. President Trump besloot eind augustus die steun definitief te staken.

Kaag somt de vele landen op die er met extra bijdragen voor hebben gezorgd dat het begrotingsgat grotendeels is gedicht. Er resteert dit jaar echter nog een tekort van 63 miljoen dollar, schrijft ze. Met het extra bedrag komt de totale Nederlandse bijdrage over 2018 uit op 19 miljoen euro. Dat is ongeveer hetzelfde bedrag als in de voorgaande jaren.

Tijdens zijn recente bezoek aan Nederland hekelde UNRWA-topman Pierre Krähenbühl de Amerikaanse poging de UNRWA te ontwrichten. Daarmee willigt Trump de wens in van de Israëlische premier Netanyahu, die hoopt met de ontmanteling van de UNRWA ook het recht van terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen te kunnen saboteren. Krähenbühl noemde het om politieke redenen staken van humanitaire steun ‘heel, heel erg fout’.

De Nederlandse extra bijdrage komt uit het budget voor noodhulp. Traditioneel wordt het nog resterende deel daarvan aan het eind van het jaar toegewezen. Extra Nederlandse bijdragen gaan ook naar de algemene vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR), het Wereldvoedselprogramma, het Internationale Rode Kruis, Jemen, Syrië en Zuid-Sudan.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy