Gaza-oorlog 20 juni 2017 Lees meer over

Nederlander klaagt Israëlische Defensie-top aan

Een Nederlander van Palestijnse afkomst start een rechtszaak tegen twee Israëlische generaals. Dat meldt het tv-programma Brandpunt. Aanleiding is een bombardement op een woonhuis in de Gazastrook, waarbij zes familieleden van de Nederlandse Palestijn omkwamen. Advocaat Liesbeth Zegveld noemt de aanval een ‘oorlogsmisdaad’.

Op 20 juli 2014, tijdens het zeven weken durende Israëlische offensief tegen de Gazastrook, werd het familiehuis van Ismail Ziada gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht. Bij de aanval kwamen de 70-jarige moeder, drie broers, een schoonzus en een 12-jarig neefje van Ziada om het leven. Volgens Israël zat er een ‘actief commandocentrum’ van Hamas in het huis. Een van de omgekomen broers was lid van Hamas.

Liesbeth Zegveld, advocaat van Ziada, stelt in de uitzending van Brandpunt: ‘Je kunt geen huis bombarderen als er zoveel burgers inzitten. Als je willens en wetens zes mensen om het leven brengt zonder noodzaak, dan heb je het over een oorlogsmisdaad.’

Maandag 19 juni is er een dagvaarding naar het Israëlische Ministerie van Defensie gestuurd. Als daar binnen zes weken niet op wordt gereageerd, start Ziada in Nederland een civiele rechtszaak tegen de Israëlische generaals die verantwoordelijk worden gehouden voor de luchtaanval. Het gaat om Benny Gantz, de Commandant der Strijdkrachten van het Israëlische leger ten tijde van de aanval op Gaza in 2014, en Amir Eshel, commandant van de Israëlische luchtmacht.

‘Dit is een unieke zaak’, zegt advocaat Zegveld. De rechtszaak zou eigenlijk in Israël zelf moeten plaatsvinden, maar daar hebben Palestijnen volgens Zegveld onvoldoende toegang tot een rechter. ‘Ik ken geen zaken in de wereld waar Israëlische militairen civiel worden aangesproken op hun handelen.’ Ismail Ziada heeft de Nederlandse nationaliteit, wat het mogelijk maakt om een zaak te beginnen voor een Nederlandse rechter.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy