Mensenrechten 8 november 2022 Lees meer over
Click here for English version

Nederlands schaakteam gaat spelen in bezet Oost-Jeruzalem

Nederland neemt vanaf 19 november deel aan het WK schaken voor landen­teams. Dat wordt onder Israëlisch gastheerschap gehouden in bezet Palestijns Oost-Jeruzalem. The Rights Forum sluit zich aan bij het protest daartegen.

Aankondiging van het schaaktoernooi op de website van wereldschaakbond FIDE. Hoewel dat wordt georganiseerd in het door Israël bezette Palestijns Oost-Jeruzalem noemt de FIDE ‘Israël’ als locatie. © FIDE

Palestijnen in Oost-Jeruzalem leven al 55 jaar onder een wurgende Israëlische militaire bezetting, machteloos toekijkend hoe hun stad door de bezetter wordt overgenomen. Inmiddels heeft Israël 230 duizend burgers als kolonisten in Oost-Jeruzalem gevestigd, verspreid over 14 illegale ‘nederzettingen’. In een poging die situatie te normaliseren organiseert Israël in het bezette deel van de stad een schaaktoernooi waaraan twaalf landen deelnemen. Nederland stuurt een topteam.

Oorlogsmisdaad

Dat is een vérgaand besluit. Onder het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof, geldt de Israëlische kolonisering als oorlogsmisdaad. Daarnaast worden de mensenrechten van de Palestijnse bewoners over de hele linie geschonden. Dit alles vindt plaats onder het door Israël opgelegde regime van apartheid, dat geldt als misdaad tegen de menselijk­heid. Organisaties als de VN roepen al jaren op om niet bij te dragen aan dat onrecht.

Sporters en sportbonden die betrokkenheid bij deze misdaden aanvaarden om de bezetter van dienst te zijn kunnen rekenen op protest. Dat komt in de eerste plaats van de Palestijnse bevolking bij monde van de beweging voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS). Daarin hebben zich circa 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties verenigd in een poging zich te verweren tegen de Israëlische misdaden. Zij roepen de wereldschaakbond FIDE op zich te houden aan haar eigen principes – waaronder respect voor de mensenrechten en bescherming daarvan (Artikel 4) – en het toernooi onverwijld te verplaatsen. Nationale bonden en individuele schakers worden opgeroepen niet te participeren in het geval de FIDE in gebreke blijft.

Nederlands protest

Daarnaast roept de Nederlandse afdeling van de BDS-beweging haar achterban op om een e-mail te sturen aan de Nederlandse schaakbond KNSB en om de Nederlandse schakers via sociale media te benaderen. Tot dusver zijn volgens BDS Nederland ruim 140 e-mails verstuurd. The Rights Forum steunt het protest tegen het voorgenomen toernooi en laat via de eigen kanalen van zich horen. Wij roepen onze achterban en andere organisaties op zich bij het protest aan te sluiten.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy