Interactieve documentaire 16 februari 2017 Lees meer over

Een heel gewoon dorp; een ongewone bezetting

In een nieuwe, interactieve documentaire, toont B’Tselem de wurgende impact van de Israëlische overheersing.

Het multimediale project van de mensenrechten­­organisatie schetst een indringend beeld van het leven in een Palestijns dorp onder Israëlische bezetting. Die drukt een allesbepalend stempel op het leven van de bewoners.

Burqah is de naam van het dorp dat door B’Tselem wordt geportretteerd. Het ligt pal ten oosten van Ramallah. Burqah is een dorp zoals er zoveel zijn op de Westelijke Jordaanoever. Het is geen haard van gewelddadig verzet tegen de Israëlische overheersing, noch is er sprake van andere bijzondere omstandigheden. En dat is precies de reden waarom B’Tselem juist dit dorp portretteert. “The Invisible Walls of Occupation” geeft een inkijkje in de leefomstandigheden van grote delen van de Palestijnse bevolking in bezet gebied.

In de documentaire nemen dorpsbewoners de kijker mee op een virtuele rondleiding door het dorp. Aan de hand van de dorpsoudste, een boer en anderen maken we kennis met het dagelijks leven in Burqah en de wijze waarop de bezetting ingrijpt in alle aspecten van het bestaan: op de akkers, in de lokale kliniek, en op de kleuterschool en de meisjesschool − overal werpt de Israëlische overheersing zware belemmeringen op, die een “normaal” leven onmogelijk maken.

Je wordt letterlijk bij de hand genomen om de school en de kliniek binnen te gaan. Je kunt plaatsnemen in de typisch Palestijnse huiskamer van oma die haar kleinkinderen mist en vertelt hoe hard het leven onder bezetting is. Je ontmoet de boer die klaagt over het feit dat hij zijn land niet meer kan bereiken omdat de kolonisten de enige toegangsweg hebben afgesloten.

In de loop van (bijna) vijftig jaar bezetting is Burqah geïsoleerd geraakt van zijn omgeving. De directe verbindingen met Ramallah en andere plaatsen zijn afgesloten door het Israëlische leger en kolonisten uit de nabijgelegen illegale “nederzettingen”. Daardoor zijn de mogelijkheden van de bewoners op werk, studie, medische zorg en ontspanning ernstig beperkt. Bovendien is ongeveer eenderde deel van het land van de dorpelingen in beslag genomen door kolonisten, dan wel door de Israëlische autoriteiten tot verboden gebied verklaard. De wurgende omstandigheden hebben Burqah tot een achtergebleven en overvol dorp gemaakt, waarvan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De documentaire is gebaseerd op een in 2014 geschreven rapport van B’Tselem over Burqah, gepubliceerd onder dezelfde titel. Het biedt een nog gedetailleerder beeld van het in veel opzichten onvrije bestaan van de dorpsbewoners, ingeklemd tussen de “onzichtbare muren van de bezetting”.

The Invisible Walls of Occupation

Word ook vriend / Met uw steun kunnen we ons blijven inzetten voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Helpt u ons dit doel dichterbij te brengen?

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy