Door critici van Israëls bezetting van Palestijns gebied voor antisemieten uit te maken, ondermijnt Israël welbewust de bestrijding van antisemitisme. Dat zei directeur Hagai El-Ad van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem tijdens een VN-forum in New York, waar de roep om maatregelen tegen Israël luid klonk.
El-Ad deed zijn uitspraak tijdens een tweedaagse conferentie in het VN-hoofdkwartier in New York ter gelegenheid van ‘vijftig jaar Israëlische bezetting’. Hij verweet Israël de bestrijding van antisemitisme bewust te ondermijnen door internationale kritiek op zijn bezettingspolitiek stelselmatig als jodenhaat voor te stellen. Doel daarvan is critici van de bezetting tot zwijgen te brengen. Om dezelfde reden worden Palestijnen die zich tegen de bezetting verzetten standaard ‘terroristen’ genoemd, en kritische Israëli’s ‘landverraders’, aldus El-Ad:
Palestinians who oppose the occupation are terrorists, Israelis who oppose the occupation are traitors, and those in the international community who oppose the occupation are of course anti-Semitic. […] The Israeli government is prepared to undermine the real fight against anti-Semitism in order to preserve the occupation with minimal repercussions from the international community.
El-Ad bekritiseerde ook de Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap voor het nog steeds niet implementeren van de op 23 december 2016 aangenomen Veiligheidsraadresolutie 2334. Dat Israël weigert de resolutie te gehoorzamen viel te verwachten, stelde hij, maar door implementatie voor zich uit te blijven schuiven laten ook de Raad zelf en de internationale gemeenschap blijken de resolutie niet serieus te nemen.
Vanwege die passiviteit riep de Amerikaanse mensenrechtenverdediger Jody Williams de internationale civil society tijdens de conferentie op in actie te komen. Williams, die als oprichter van de International Campaign to Ban Landmines in 1997 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en tegenwoordig voorzitter is van het Nobel Women’s Initiative, stelde dat het ‘absurd’ is dat regeringen nog altijd stellen dat ‘diplomatie een kans moet krijgen’. Hoeveel decennia willen ze dat nog volhouden terwijl Israël intussen doorgaat met het onderdrukken van de Palestijnen en het stelen van land, water en andere grondstoffen?, vroeg ze.
Om verandering teweeg te brengen zullen burgers en mensenrechtenorganisaties zware druk op zowel Israël als hun eigen regeringen en parlementen moeten uitoefenen, stelde ze:
Power never concedes without pressure. If Governments do not take action, we will help them. […] Stigmatization, making people pariahs, brings about change.
Zolang Israël en de internationale gemeenschap in hun uitzichtloze politiek blijven volharden, is het boycotten van de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) en van overheden en bedrijven die daarmee samenwerken het aangewezen recept, stelde Williams. Ze pleitte voor het opstellen en publiceren van een lijst van bedrijven en overheden die goederen en diensten van de nederzettingen betrekken, zodat burgers weten op wie zij zich kunnen richten.
Ook het Israëlische parlementslid Aida Touma-Suleiman (Verenigde Lijst) riep tijdens de conferentie op tot ‘zware internationale druk op Israël’. Ze waarschuwde dat de mogelijkheid op een tweestatenoplossing vrijwel verkeken is, terwijl het enige alternatief een ondemocratische apartheidsstaat is.
Today we live in a one-state reality, but this is not a country that grants equal rights to both peoples under its rule. Israel is developing clear signs of apartheid. There can be no democracy with occupation, there can be no social justice with the oppression of an entire people.
Andere sprekers hekelden ook de internationale passiviteit met betrekking tot de desastreuze situatie in Gaza. Tania Hary, directeur van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha, veroordeelde de lethargische houding van de internationale gemeenschap in termen van een onsmakelijk ‘experiment’:
It is one of the biggest experimentation projects on the planet. How do you test the breaking point of two million people?
Israëls ambassadeur bij de VN Danny Danon onderstreepte na afloop van de conferentie de woorden van B’Tselem-directeur El-Ad door de VN te beschuldigen van ‘het samenspannen met terreuraanhangers’. Volgens Danon steunen diverse organisaties die aan de conferentie deelnamen terroristen, en maken zij zich bovendien schuldig aan ‘opruiing tegen Israël’. Danon doelde met name op de mensenrechtenorganisaties Al-Haq en Al-Mezan, die ‘banden met Hamas en het Popular Front for the Liberation of Palestine’ zouden hebben.
In een recent interview met The Rights Forum stelde directeur Shawan Jabarin van Al-Haq dat Israël alles in het werk stelt om zijn organisatie monddood te maken. Valse beschuldigingen zijn volgens hem een vast onderdeel van die intimidatiecampagne.
Voorafgaand aan de conferentie had Danon al protest aangetekend bij VN-chef António Guterres. Die liet echter weten dat het alle VN-lidstaten en -organisaties vrij staat evenementen te organiseren. Zo organiseerde Israël op 27 juni een evenement in het VN-hoofdkwartier om de bezetting van Oost-Jeruzalem in 1967 te vieren.
In zijn openingswoord tot de conferentie veroordeelde Guterres de Israëlische bezetting, die volgens hem tot een enorme humanitaire tragedie en terugkerend geweld heeft geleid en een aanjager is van extremisme elders in de regio. Het is hoog tijd dat de bezetting wordt beëindigd en Israëli’s en Palestijnen de tweestatenoplossing omarmen, stelde hij:
Ending the occupation is the only way to lay the foundations for enduring peace that meets Israeli security needs and Palestinian aspirations for statehood and sovereignty. It is the only way to achieve the inalienable rights of the Palestinian people. […] It is time to end the conflict by establishing an independent Palestinian State, side by side in peace and security with the State of Israel.