Boycot 12 mei 2017 Lees meer over

Noorse federatie van vakbonden besluit tot boycot van Israël

De grootste federatie van vakbonden van Noorwegen besloot vandaag tot een algehele boycot van Israël, tot het moment waarop dat land de rechten van de Palestijnen respecteert.

De grootste federatie van vakbonden van Noorwegen besloot vandaag tot een algehele boycot van Israël, tot het moment waarop dat land de rechten van de Palestijnen respecteert.

De Noorse Federatie van Vakbonden (LO) vertegenwoordigt 24 bonden met meer dan 900 duizend leden. Het voorstel tot een algehele economische, culturele en academische boycot van Israël kreeg een ruime meerderheid. LO riep verder de Noorse regering op de staat Palestina te erkennen op basis van de zogeheten ‘grenzen van 1967’.

Volgens de Israëlische pers keurde de conservatieve Noorse regering de stap af. Minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende schreef op Twitter:

Norwegian government strongly opposes Norw Labour Union’s decision. We need more cooperation and dialogue, not boycott.

Daarmee gaat Brende voorbij aan de ultieme inspanning die uitgerekend Noorwegen leverde op het gebied van ‘dialogue and cooperation’. Het resultaat, de Oslo-akkoorden met hun belofte voor een tweestatenoplossing, is door Israël niet benut voor vrede of samenwerking, maar voor de geïntensiveerde kolonisering van Palestina.

Van Israëlische zijde klonken de bekende beschuldigingen. Zoals gebruikelijk kreeg LO ‘diepgewortelde vooroordelen, discriminatie en dubbele standaarden met betrekking tot de joodse staat’ in de schoenen geschoven. De Israëlische ambassadeur in Oslo schreef:

This immoral resolution reflects deeply rooted attitudes of bias, discrimination and double standard towards the Jewish state.

De ambassadeur ging nog een stap verder door te herinneren aan een eerdere oproep van LO aan Israël om de zogeheten ‘Afscheidingsmuur’ − voorzover illegaal gebouwd op Palestijnse bodem − af te breken. LO volgde daarmee de heldere uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over de ‘Muur’ uit 2004, en de daaropvolgende resolutie van de Algemene Vergadering van de VN.

Israël heeft zich nooit iets van de oproepen aangetrokken en bouwt dertien jaar later stug door aan de illegale muur. Volgens Tel Aviv getuigen oproepen om het internationaal recht en de rechten van de Palestijnen te respecteren van een ‘anti-Israëlische houding’. Met hun besluit tot een boycot scharen de Noorse vakbonden zich nu, in de woorden van de Israëlische ambassadeur, ‘shoulder to shoulder with the worst enemies of Israel’.

Een solidariteitsverklaring van de Nederlandse Federatie van vakbonden (FNV) met de Noorse collega’s is tot dusver uitgebleven.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy