Klopt dat wel? 22 december 2017 Lees meer over

NOS en NRC zetten ‘veiligheidstroepen’ in tegen Palestijnse bevolking

Negen doden, 3400 gewonden en 430 arrestaties. Ziedaar het werk van de ‘Israëlische veiligheidstroepen’, zoals ze in de berichtgeving van de NOS en NRC worden genoemd.

Israëlische ‘veiligheidstroepen’ in actie in Jeuzalem, 16 december 2017. Rechtsachter in het blauw een undercover-agent.

Het besluit van de Amerikaanse regering om Jeruzalem te erkennen als Israëls hoofdstad heeft in bezet Palestina tot hevige protesten geleid. Maandag werd bekend dat daarbij in twaalf dagen negen Palestijnen zijn gedood en 3400 gewond geraakt. Ook werden 430 Palestijnen ‘gearresteerd’, onder wie 231 kinderen. Hoe die arrestaties in zijn werk gaan beschreven wij eerder.

Berichtgeving NOS en NRC

De genoemde cijfers zijn van 18 december, en liggen inmiddels veel hoger. We hebben ze opgezocht in verband met de berichtgeving rond die datum over de botsingen tussen de Palestijnse bevolking en de Israëlische bezettingstroepen. Door diverse media werden die troepen omschreven als ‘Israëlische veiligheidstroepen’.

Zo toonde NRC op 16 december een schitterende foto van een straatbeeld in de Palestijnse stad Bethlehem, bezaaid met zojuist afgevuurde traangasgranaten. Die ging vergezeld van het volgende bijschrift:

Israëlische veiligheidstroepen vuren gasgranaten af op Palestijnse demonstranten in Bethlehem. Sinds dat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem erkend heeft als hoofdstad van Israël zijn er veel protesten van Palestijnen.

De NOS publiceerde een dag eerder een artikel over het massale Palestijnse verzet tegen Trumps besluit en de Israëlische bezetting. Volgens de NOS stonden Israëlische ‘veiligheidstroepen’ tegenover Palestijnse ‘aanstichters’:

Israël zegt dat zowel in Gaza als de Westoever een menigte van duizenden relschoppers brandende banden, brandbommen en stenen gooiden naar veiligheidstroepen, die vervolgens het vuur openden op de aanstichters.

Wiens veiligheid?

De vraag die deze berichtgeving oproept is hoe een genadeloos optredend bezettingsleger kan transformeren in een macht die veiligheid biedt – maar desondanks negen doden en 3400 gewonden in zijn spoor achterlaat. Over wiens veiligheid hebben de NOS en de NRC het eigenlijk?

Onder internationaal recht is Israël verantwoordelijk voor de veiligheid en het elementaire welzijn van de onder zijn bezetting levende Palestijnse bevolking. In de praktijk heeft Israël die bevolking een apartheidsregime opgelegd, dat met geweld wordt afgedwongen. In vijftig jaar bezetting heeft Israël nog nooit de veiligheid van de Palestijnse bevolking voor ogen gehad. Dat hoort op de redacties van de NRC en de NOS bekend te zijn.

Ondeugdelijk en misleidend

Het gebruik van de term ‘Israëlische veiligheidstroepen’ als aanduiding van de feitelijke bezettingsmacht is ondeugdelijk, maar ook misleidend. Het brengt de aanvaller in de rol van rationele verdediger van de veiligheid, en geeft daarmee een beeld dat haaks staat op de realiteit.

Waar komt zo’n term vandaan? Vermoedelijk uit de stortvloed van Israëlische informatie (‘hasbara’) die door internationale persbureaus en media klakkeloos wordt overgenomen. Bijvoorbeeld door een beeldredacteur van NRC die snel een bijschrift vertaalt. Of een NOS-redacteur die op basis van persberichten een stukje componeert zonder de achtergronden te kennen. Door die werkwijze wordt de waarheid in een handomdraai geweld aangedaan.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy