Media 1 november 2023 Lees meer over

Ook kritische Joodse journalisten worden in Israël bedreigd

Kritische Joodse journalisten hebben in Israël altijd al te maken met haat en laster. Sinds 7 oktober ook met toenemende bedreigingen en geweld.

Het internationale Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) luidt de noodklok vanwege het gebrek aan bescherming van journalisten in Israël/Palestina, schreven we afgelopen weekend. Met name in de Gazastrook, waar sinds 7 oktober inmiddels zeker 26 Palestijnse journalisten omkwamen door Israëlische bombardementen, verkeren zij in permanent levensgevaar. Ook op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Israël worden Palestijnse journalisten geconfronteerd met toegenomen geweld en bedreigingen.

Datzelfde geldt in Israël voor Joodse journalisten. Dat is op zich geen nieuw verschijnsel: rechts-religieuze organisaties en politici beschuldigen Joodse journalisten met Israël-kritische opvattingen al jaren van ‘landverraad’ en ‘steun voor terrorisme’. Maar sinds 7 oktober uit zich de haat in toenemende mate in bedreigingen en geweld.

Journalist moet onderduiken

Een voorbeeld is de intimidatie van de ultra-orthodoxe journalist Israel Frey, die zich op 16 oktober genoodzaakt zag onder te duiken nadat tientallen of zelfs honderden Israëli’s hem en zijn gezin thuis met vuurwerk belaagden en luidkeels bedreigden. Nadat hij zijn kinderen in veiligheid had gebracht moest hijzelf om half drie ’s nachts door de politie worden ontzet. Volgens Frey werd hij door een politieman in het gezicht gespuugd en uitgemaakt voor ‘supporter van Hamas’.

Frey is geen uitzondering, maar zijn zaak trok de aandacht doordat hij de volgende dag in een indrukwekkende video – hierboven te zien –reageerde op het geweld. Hij verklaarde te worden bedreigd omdat hij zich had uitgesproken tegen de ‘slachting’ die door Israël in Gaza wordt aangericht onder kinderen en vrouwen. Sinds de gruwelijke aanval van Hamas op 7 oktober verliest Israël zich zowel in Gaza als op de Westoever in onbeteugeld geweld tegen Palestijnen, stelt hij, ‘en komt naar boven wat jarenlang onder ons Israëli’s is gezaaid: racisme, nationalisme en Joodse suprematie’.

Alsof het bloed van de bevolking van Gaza niets waard is. En alsof de oorlogsmisdaden die we begaan de slachtoffers aan onze kant troost kunnen bieden. -

Israel Frey, Israëlisch journalist

Waarschuwing aan internationale gemeenschap

In vier minuten geeft Frey een scherpe analyse van het dominante klimaat in Israël. Daarin worden volgens hem niet alleen journalisten, maar wordt iedereen die zich uitspreekt tegen Israëlische misdaden of medeleven toont met Palestijnse slachtoffers bedreigd en uitgemaakt voor ‘verrader’ en ‘Hamas-sympathisant’. Onverbloemd neemt hij stelling tegen het Israëlische beleid van wat hij noemt ‘apartheid en etnische zuivering’.

Frey waarschuwt de internationale gemeenschap dat de wens naast Israël te staan niet mag uitmonden in blinde steun. Realiseer je dat de Israëlische regering een politiek voert ‘van etnische zuivering, bezetting, vervolging van oppositie en het stimuleren van fascisme’, is zijn boodschap. Die laat hij volgen door een dringende oproep: maak daar alsjeblieft geen deel van uit, maar steun de positieve krachten in Israël.

De cyclus van pijn en verlies wordt niet doorbroken met nog meer geweld, maar met gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle jongens en meisjes tussen de rivier en de zee. -

Israel Frey, Israëlisch journalist

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy