Tineke Lodders-Elfferich

Tineke Lodders-Elfferich is prominent CDA-lid en lid van de Raad van Advies van The Rights Forum. Ze was lid van de Eerste Kamer voor het CDA van 1999-2003 en waarnemend partijvoorzitter.

25 oktober 2017 Lees meer over

Tineke Lodders-ElfferichAls wij niets doen… Wie dan?

‘CDA, grijp in!’ Dat is de urgente boodschap van prominent partijlid Tineke Lodders-Elfferich nu de mijlpaal van vijftig jaar Israëlische bezetting is bereikt en de tweestatenoplossing op sterven na dood is. 

Screenshot uit de trailer van de succesvolle musical Soldaat van Oranje.

‘CDA, grijp in!’ Dat is de urgente boodschap van prominent partijlid Tineke Lodders-Elfferich nu de mijlpaal van vijftig jaar Israëlische bezetting is bereikt en de tweestatenoplossing op sterven na dood is.

Als wij niets doen… Wie dan? Aan die beginregel van het bekende lied uit de musical Soldaat van Oranje moest ik denken bij het lezen van een hoofdredactioneel commentaar in de Israëlische krant Ha’aretz: 

Verdedigers van een tweestatenoplossing – met andere woorden: een meerderheid in Israël en zo ongeveer over de hele wereld – kunnen niet onberoerd en machteloos blijven bij het zien van een zich versnellende doodstrijd, vlak voor hun neus, onder het onverantwoorde leiderschap van premier Benjamin Netanyahu.

[….] Alleen een snelle en krachtige mobilisatie van alle krachten in Israël en de internationale gemeenschap die streven naar een sterk en vrij Israël naast een onafhankelijke Palestijnse staat kan het kwaad keren.

Het artikel besluit met:

Eén seconde voor de poort [naar een tweestatenoplossing] sluit: dit is onze wake-up call! Wat niet snel wordt bereikt, zal nooit meer bereikt worden.

De aanleiding voor dit commentaar in Ha’aretz is tweeledig.

Aan de ene kant is daar de Palestijnse president Abbas in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN: de tweestatenoplossing is nog steeds het doel, maar komt meer en meer in gevaar. En een apartheidsregime binnen één staat is onacceptabel. Met andere woorden: doe iets!

Aan de andere kant premier Netanyahu, die bij het 50-jarig bestaan van de eerste nederzetting heeft gezegd dat er géén Israëlische nederzettingen op de Westoever en rond Oost-Jeruzalem zullen worden ontmanteld: ‘Wij zijn hier om te blijven, voor altijd… Dit is ons land.’

De urgentie is dus groter dan ooit. Het gevaar dat de Palestijnen in wanhoop opnieuw hun toevlucht zullen nemen tot geweld is heel dichtbij. En de politiek en maatschappelijk instabiele situatie in het Midden-Oosten maakt een voortduren van dit conflict tot een levensgevaarlijke kwestie. Er zijn islamitische groeperingen die de Palestijnse zaak wel eens kunnen gaan ondersteunen. Ook daar zal Israël niet blij mee zijn.

Vijftig jaar bezetting is een mijlpaal die niemand een ander, laat staan zichzelf, zou toewensen!

CDA, neem het voortouw.

Volg je principes en doordring Nederland en de Europese Unie van de noodzaak gezamenlijk het initiatief te nemen om de tweestatenoplossing te redden, het liefst samen met de VS, maar desnoods zonder hen.

Als wij niets doen… Wie dan?

Als wij niets doen…
Wie dan?
We zien toch dat dit niet kan
t Is nu aan jou en mij
Onze enige hoop zijn wij
Denk maar niet dat dit geruisloos verdwijnt
Het gaat niet weg als je je ogen maar sluit
Je hoort en je ziet (maar je zwijgt)
Volg je je hart of red je je huid

[Uit: Soldaat van Oranje]

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy