Jos van Noord

Jos van Noord is journalist, werkte ruim 40 jaar bij De Telegraaf, waarvan meer dan tien jaar als Midden-Oosten correspondent.

8 juli 2024 Lees meer over

Jos van NoordDeelname aan de Olympische Spelen door misdadigers: het worden dan olympische misdaden

Als journalist maakte Jos van Noord vier Olympische Spelen mee. Ditmaal slaat hij over. ‘Dat komt doordat Israël mag meedoen en de Russen niet.’

Parijs maakt zich op voor de Olympische Spelen. © Bertrand Gardel / hemis.fr / Alamy Stock Photo

Mediamensen die verslag doen van de Olympische Spelen worden, net als de deelnemende sporters en hun begeleiders, door het Internationaal Olympisch Comité omarmd als leden van de ‘Olympische Familie’. Viermaal was ik erbij, elke keer ook bij de Paralympics.

Dit olympisch familielid slaat de komende Zomerspelen in Parijs over. Ik kan er niet enthousiast voor worden, kan het familiefeest niet verdragen. Dat komt doordat Israël mag meedoen en de Russen niet. Dat eeuwige meten met twee maten!

Weerzinwekkend zijn de misdragingen door Russen in Oekraïne, ten koste van vele duizenden onschuldige burgerslachtoffers.

Israëliërs houden ongeëvenaard huis in de bezette Palestijnse gebieden: in een halfjaar meer dan 36 duizend doden, meest kinderen. Onschuldige tieners die naar de Olympische Spelen hadden willen kijken, die wellicht ook zelf een olympische droom hadden.

Zolang het moordend geweld tegen de Palestijnen doorgaat moet Israël worden uitgesloten van alle internationale (song)festivals en sportkampioenschappen.

In nog geen halve dag haalde petitieplatform Avaaz meer dan een kwart miljoen handtekeningen binnen tegen deelname van Israël. Hoogste tijd, inderdaad, dat Israël door de internationale gemeenschap tot de orde wordt geroepen.

Zolang het moordend geweld tegen de Palestijnen doorgaat moet deze bezettingsmacht worden uitgesloten van alle internationale (song)festivals en sportkampioenschappen. Deelname aan de Olympische Spelen door misdadigers betekent niet alleen dat schandalige misdaden door de vingers worden gezien. Het worden daarmee olympische misdaden.

Dit opiniestuk verscheen eerder in de Leeuwarder Courant.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy