Jos van Noord

Jos van Noord is journalist, werkte ruim 40 jaar bij De Telegraaf, waarvan meer dan tien jaar als Midden-Oosten correspondent.

27 november 2023 Lees meer over

Jos van NoordZeurende kiespijn

Bij mijn tandarts in Stiens liggen altijd foute tijdschriften vol leugens over Israël. Zo pijnlijk, daar kan geen kiespijn tegenop.

 

De Heilige Grafkerk in Oost-Jeruzalem. © Wikimedia Commons / Berthold Werner

Zouden de Israël-aanhangers die deze giftige lectuur in zo’n Friese wachtkamer neerleggen nou werkelijk geloven dat de Hamas-terreur uit de lucht kwam vallen? Of dat, zoals Rutte en zijn glibbervrind Bibi ons willen laten geloven, de gruwelijke geweldsuitbraak uit het ommuurde gevangenkamp Gaza plaatsvond ‘zonder aanleiding’? Gristenen voor Israël.

Zo wordt Jezus – ook zo’n verachtelijke Palestijnse terrorist, die uit de weg geruimd moest worden – na twee millennia opnieuw verraden door zijn verwarde volk.

Je hebt in Friesland fijngristelijke kerken waar op zondag het Israëlische volkslied wordt aangeheven, als ouverture op de vergeldingsorgie in Gaza. Ik mag daar niks van zeggen. Dan belt dominee met de redactie. Boos. Hel en verdoemenis.

‘Wie geeft u de schuld, Israël of Hamas?’ vroeg verslaggever Jan Eikelboom van Nieuwsuur dezer dagen in Bethlehem aan pastor Munther Isaac, in diens Evangelisch-Lutherse kerk vol Palestijnse christenen.

‘Ik geef de schuld aan 75 jaar onrecht en onderdrukking van de Palestijnen,’ zei de predikant in Jezus’ geboorteplaats. ‘De hele christelijke wereld heeft het ontstaan van Israël gevierd… maar dat betekende in 1948 de uitzetting van tienduizenden Palestijnse christenen en de verwoesting van kerken’.

Christenen wonen in Palestina al sinds het begin van onze jaartelling. Met de komst van de joodse staat werden hun rechten afgenomen, zoals het recht om in hun eigen land te wonen.

Miljoenen Palestijnen bivakkeren nog altijd in vluchtelingenkampen, in Libanon, Jordanië en Syrië. De nog resterende Palestijnse gebieden zijn door Israëlische buren bezet, inwoners worden er dagelijks geterroriseerd of met grof geweld verdreven. Hun huizen opgeblazen om plaats te maken voor religieuze kolonisten.

Dat is de waarheid, Allah is mijn getuige!

Pastoor Isaac keurt de terreurexplosie door Hamas zeker niet goed, hij steunt enkel geweldloos verzet, maar wijst met nadruk op de context. Op de al decennia voortdurende gruwelen van Israëlische bezetting, op de dagelijkse onderdrukking in de Palestijnse gebieden.

Wat zeg ik: uw naaste als uzelve, toch? Tweede gebod, maar gelijk aan het eerste.

Palestijnse christenen zijn diep teleurgesteld in hun geloofsgenoten, ook in hun broeders in Friesland. Het doet hen immens verdriet dat westerse christenen niet de onderdrukten te hulp komen, maar al jaren de onderdrukker steunen, de meedogenloze bezetter. ‘Hun onvoorwaardelijke steun aan Israel maakt deze kerken medeplichtig aan het leed van de Palestijnen,’ zei pastor Isaac bij Nieuwsuur. ‘Zij gebruiken de Bijbel tegen ons. Deze kerken zijn mede schuldig aan wat er in Gaza gebeurt!’

Ik zag het en ik dacht: dit moet hij weten, onze Hatikwa-zingende voorganger uit Ljussens en Feanwâlden! Christenplicht. Onze Friese dominee stelt mij teleur. Haalt uit naar de boodschapper. Omdat hij de ongemakkelijke boodschap niet kan wegzingen.

 

Dit artikel verscheen eerder op Omroep Zilt.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy