Doorbraak 10 juli 2017 Lees meer over

Internationale koepel protestantse kerken verklaart zich solidair met Palestijnse christenen

De wereldgemeenschap van hervormde/gereformeerde kerken roept haar 225 leden op zich te bezinnen op hun relatie met Israël en tot solidariteit met de Palestijnen. De actie volgt op een noodkreet van Palestijnse christelijke organisaties. Tekenen van Nederlandse solidariteit worden nog node gemist. 

Uitingen van religieuze en nationale identiteit sieren een werkplaats in Ramallah.

De wereldgemeenschap van hervormde/gereformeerde kerken roept haar 225 leden op zich te bezinnen op hun relatie met Israël en tot solidariteit met de Palestijnen. De actie volgt op een noodkreet van Palestijnse christelijke organisaties. Tekenen van Nederlandse solidariteit worden nog node gemist.

De wereldgemeenschap van hervormde/gereformeerde kerken (World Communion of Reformed Churches, WCRC) roept alle 225 aangesloten kerken op om zich te herbezinnen op hun relatie met Israël en Palestina, en om die herbezinning te enten op de voor de kerk geldende verplichtingen ten aanzien van de mensenrechten en het internationaal recht. De oproep is vastgelegd in een resolutie die het bestuur van de WCRC vrijdag unaniem aannam.

De actie van de protestantse kerken komt in antwoord op de noodkreet van de christelijke gemeenschap in Palestina (NCCOP), waarin een klemmend beroep op internationale kerkelijke solidariteit wordt gedaan. Afgelopen week gaf ook de Amerikaanse doopsgezinde kerk (Mennonite Church USA) gehoor aan de Palestijnse oproep door zich achter de BDS-beweging te scharen.

Het wachten is nu op Nederlandse kerken en christelijke partijen en organisaties om zich solidair te verklaren met hun Palestijnse zusters en broeders. The Rights Forum roept christelijk Nederland met klem op om kennis te nemen van de Palestijnse noodkreet en van de argumentatie van de WCRC en de Mennonieten.

Christelijke integriteit op het spel

De resolutie van de WCRC stelt dat de integriteit van het christelijk geloof op het spel staat. Het bestuur erkent dat het geloof is misbruikt om het onrecht tegen de Palestijnen te rechtvaardigen, en verwerpt het gebruik van de Bijbel om politieke standpunten te verdedigen die dat onrecht goedpraten, aanjagen of anderszins ondersteunen.

De WCRC roept de protestantse gemeenschap op om in contact te treden met de christelijke gemeenschap in Palestina, om zich open te stellen voor de wanhopige situatie van de Palestijnen, en om hun recht op zelfbeschikking te erkennen en steunen. In de resolutie erkent de WCRC dat de Palestijnen door de creatie van de staat Israël in 1948 hun vaderland hebben verloren, en dat 750 duizend van hen zijn verdreven of gevlucht. Ook wordt benadrukt dat vorige maand de onvoorstelbare mijlpaal van vijftig jaar Israëlische bezetting werd gepasseerd.

De WCRC, gevestigd in het Duitse Hannover, omvat 225 protestantse kerken met een totale achterban van 80 miljoen gelovigen, verdeeld over honderd landen. Tot de bij de WCRC aangesloten Nederlandse organisaties behoren de Protestantse Kerk (PKN), de Remonstrantse Broederschap en de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten. Ook de Belgische Verenigde Protestantse Kerk (VPKB) maakt deel uit de protestantse wereldgemeenschap.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy