Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk & Koos van Dam

Laurens Jan Brinkhorst en Jan Pronk zijn voormalig ministers, Koos van Dam is oud-diplomaat. Allen zijn leden van de Raad van Advies van The Rights Forum.

10 mei 2024 Lees meer over

Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk & Koos van DamPremier Rutte, voeg de daad bij het woord

Een Israëlische inval in Rafah was volgens premier Rutte in maart een ‘gamechanger’. Laat Nederland nu de innige vriendschap die het zegt te hebben met Israël op de proef stellen, schrijven Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk & Koos van Dam.

Premier Mark Rutte schudt de hand van Benjamin Netanyhu, 6 september 2016. © Imago / Aalamy Stock Photo

Demissionair premier Rutte heeft tegenover de Tweede Kamer verklaard dat als Israël Rafah binnenvalt, dit „een gamechanger […] zal zijn”. En dat het „een politiek moment is dat gevolgen zal hebben”. Deze boodschap heeft hij ook doorgegeven aan de Israëlische premier Netanyahu. In het uiterste geval, als Israël Rafah grootschalig binnenvalt, zal het kabinet de mogelijkheid bespreken van sancties of andere maatregelen tegen Israël.

Nu is de situatie in Gaza ook zonder een grootschalige Israëlische aanval op Rafah al meer dan een half jaar een kolossale ramp, waarbij aan Palestijnse zijde inmiddels bijna 35.000 doden zijn gevallen en het gebied grotendeels in puin is gelegd. Het zal naar schatting meer dan een halve eeuw kosten om dit laatste ook maar enigszins te kunnen herstellen. De gevolgen zullen meerdere generaties duidelijk voelbaar blijven.

Internationaal recht

Wij delen de mening van de premier in het geheel niet dat pas na een half jaar bloedige oorlog sprake is van een ‘gamechanger’ in de oorlog in Gaza. Nederland had al veel eerder tot die conclusie moeten komen. Dit neemt niet weg dat we de premier nu dringend oproepen om zich aan zijn woord te houden en maatregelen tegen Israël te nemen, waaronder passende sancties, sancties die in soortgelijke gevallen ook zijn getroffen tegen andere landen. Het internationaal recht geldt voor iedereen. Er mogen wat dat betreft geen uitzonderingen worden gemaakt voor Israël. Nu kan er nog worden geredetwist over het begrip ‘grootschalig’ bij een aanval op Rafah, maar de Israëlische aanvallen op Gaza zijn al meer dan een half jaar ‘grootschalig’ en disproportioneel.

Voor zover Nederland zijn geloofwaardigheid in dit conflict niet al lang geheel verloren heeft, is dit de tijd om alsnog duidelijk stelling te nemen op basis van de woorden van de premier. Laat Nederland de innige vriendschap die het zegt te hebben met Israël op de proef stellen en zien wat deze in de praktijk waard is, als het er werkelijk op aankomt. Het wordt de allerhoogste tijd om de daad bij het woord te voegen. Beter te laat dan nooit.

 

Een versie van dit artikel verscheen eerder in de NRC.

 

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy