Oud-EU-ambassadeurs roepen op tot sancties tegen Israël om gruwelen te stoppen

Meer dan vijftig Palestijnen zijn in een week tijd omgekomen van de honger in Gaza – slachtoffers van Israëls politiek van uithongering. Een groep oud-EU-ambassadeurs doet een dringende oproep nú actie te ondernemen.

De Duitse bondskanselier Friedrich Merz geldt als een van de voornaamste obstakels voor EU-sancties tegen Israël. © dpa / Alamy

Een groep van 34 oud-ambassadeurs van de Europese Unie heeft EU-lidstaten dringend opgeroepen ‘alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen’ tegen Israël te nemen om de gruwelijkheden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te stoppen.

‘De Europese Unie moet nu in actie komen in naam van internationaal recht, de mensheid en rechtvaardigheid voor het Palestijnse volk – anders gooit het haar geloofwaardigheid, invloed en morele positie in de wereld te grabbel’, schrijven de oud-diplomaten in een brief aan EU-instituties en ministers.

Spook-afspraak over hulp

De brief is een reactie op het EU-besluit van 15 juli om géén sancties tegen Israël in te stellen om de genocide te stoppen. EU-buitenlandchef Kaja Kallas en demissionair minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp rechtvaardigden dat met de stropop dat er een afspraak met Israël zou bestaan om meer hulp tot Gaza toe te laten.

De oud-ambassadeurs wijzen er op dat Israël deze zogenaamde afspraak nooit officieel heeft bevestigd en dat de situatie sindsdien alleen maar nóg erger is geworden. ‘Sinds de aankondiging van Kallas hebben Israëlische militairen honderden mannen, kinderen en vrouwen gedood die wanhopig op zoek waren naar eten en water voor hun families’, schrijven ze.

Uithongering

Bovendien zijn de afgelopen week ten minste 54 Palestijnen in Gaza omgekomen van de honger; een gevolg van de doelbewuste uithongering van de bevolking door Israël. In 24 uur kwamen negen mensen om door uithongering, maakte het ministerie van Gezondheid vrijdag bekend. Een van hen was een jongetje, Abd al-Qadir al-Fayumi, dat vrijdagochtend van de honger stierf in het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad. Niet eerder tijdens de genocide was het aantal sterfgevallen door honger zó hoog.

‘We zijn getuigen van een afgrijselijk schouwspel van Israël dat op dagelijkse basis wreedheden begaat tegen het Palestijnse volk’, schrijven de ambassadeurs. Ze noemen naast de uithongering daarbij ook de etnische zuiveringen, het systeem van apartheid in bezet Palestina en het bijeendrijven van Palestijnen in ‘concentratie-zones’ in Gaza.

‘De Europese Unie en bijna al van haar lidstaten hebben verzaakt op een betekenisvolle manier te reageren deze afschuwelijke gebeurtenissen’, schrijven ze. Dat terwijl het Europese publiek in meerderheid wil dat hun regering in actie komt ‘om deze horror te stoppen’. In Nederland werd dit donderdagavond onderstreept door de vele duizenden die op 32 treinstations in het land demonstreerden tegen de uithongering van Gaza en het gebrek aan actie van de Nederlandse regering.

Negen sancties

De diplomaten stellen daarom negen sancties voor die de EU aan Israël moet opleggen. Deze variëren van het instellen van een volledig wapenembargo, het opschorten van het EU-Israël Associatieverdrag, het stoppen met alle handel met nederzettingen in bezet gebied, het instellen van sancties tegen Israëlische ministers, militairen en kolonisten, het stopzetten van gezamenlijke onderzoeksprojecten met Israël zoals Horizon Europa, en het erkennen van de staat Palestina.

Die erkenning staat ook in afzonderlijke EU-lidstaten op de agenda. De Franse president Emmanuel Macron zei dat Parijs in september Palestina gaat erkennen. België zal begin september besluiten of het dezelfde stap neemt. Vorig jaar erkenden de lidstaten Spanje, Ierland en Slovenië de staat Palestina al; Malta staat op het punt dat te doen.

Oost-Europese landen hebben Palestina al in de vorige eeuw erkend, in de periode dat deze landen nog onderdeel waren van het Oostblok. Al met al wordt het clubje landen dat Palestina niét erkent, waaronder Nederland, Duitsland, Italië en het VK, snel kleiner.

Palestijnen vermoorden als PR

Hoe problematisch militaire samenwerking tussen de EU en Israël is werd deze maand duidelijk toen het Israëlische wapenbedrijf Rafael een uiterst wreed PR-filmpje online zette. Daarin is te zien hoe een door het bedrijf ontwikkelde drone een ongewapende Palestijnse man in Gaza vermoordt. Rafael kreeg in 2023 een subsidie van ruim 440.000 euro van de EU als onderdeel van een Horizon-project, meldt de EU Observer. Nederland kocht afgelopen jaren voor ten minste 500 miljoen euro aan wapens van Rafael.

De voorgestelde maatregelen van de diplomaten komen voor een groot deel overeen met de maatregelen die twaalf landen uit het mondiale Zuiden vorige week aankondigden om de genocide te stoppen, en met de aanbevelingen in het laatste rapport van VN-rapporteur Francesca Albanese over de economische steun die Israël in staat stelt de genocide en bezetting voort te zetten.

Vorige maand stelden twee juridische experts dat de EU onder internationaal recht de plicht heeft om maatregelen te nemen tegen Israël, vanwege de ‘ernstige mensenrechtenschendingen’ die dat land begaat. Ook zij adviseerden Horizon-projecten, handel met nederzettingen, wapenhandel met Israël en het Associatieverdrag te herzien.

Oorverdovende stilte

De rapporten, adviezen en oproepen zijn duidelijk: de EU moét nu handelen. Maar het blijft oorverdovend stil. De Tweede Kamer weigerde terug te komen van reces om de uithongering van Gaza te bespreken. Duitsland gaf al aan Palestina niet te zullen erkennen. Dit nadat het eerder deze maand voorkwam dat de EU sancties tegen Israël instelde.

Zo wordt Israël geen strobreed in de weg gelegd om zijn campagne van uitroeiing en uithongering voort te zetten. Het land laat geen misverstand bestaan omtrent zijn bedoelingen. ‘De regering is hard op weg om Gaza uit te roeien’, zei de Israëlische minister van Erfgoed Amichai Eliyahu eerder deze week. ‘Heel Gaza wordt Joods.’

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy