Mars van Terugkeer 26 april 2018 Lees meer over

Palestijnse journalist bezwijkt aan verwondingen

De 25-jarige Ahmad Abu Hussein werd op 13 april door een Israëlische scherpschutter neergeschoten terwijl hij de demonstraties in Gaza versloeg. Woensdag stierf hij aan zijn verwondingen.

Ahmad Abu Hussein

Abu Hussein werkte als radioverslaggever en fotojournalist voor lokale media in Gaza, onder meer voor radiostation ‘Stem van het Volk’. Op vrijdag 13 april versloeg hij de demonstraties in het kader van de ‘Grote Mars van Terugkeer’. Naar verluidt bevond hij zich op 350 meter afstand van het grenshek tussen Gaza en Israël toen hij door een Israëlische scherpschutter in de buik werd geschoten, waarschijnlijk met een dumdum-kogel. Hij droeg een beschermend vest met het opschrift ‘Press’, alsmede een felblauwe helm.

Gezien zijn zware verwondingen en het nijpende tekort aan medische hulpmiddelen in Gaza, werd de Israëlische autoriteiten om toestemming gevraagd hem naar een ziekenhuis in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever over te brengen. Die toestemming werd drie dagen later verleend. Ook in Ramallah ontbraken echter de noodzakelijke voorzieningen. Opnieuw drie dagen later werd toestemming gegeven hem naar een ziekenhuis in Israël te brengen. Daar bezweek hij woensdag aan zijn verwondingen.

Minstens twaalf journalisten neergeschoten

‘Hij schoot eerst!’

Abu Hussein is de tweede Palestijnse journalist die tijdens de demonstraties in Gaza door een Israëlische scherpschutter is gedood. Op vrijdag 6 april werd fotograaf Yasir Murtaja met scherpe munitie in de buik geschoten, ondanks de duidelijk leesbare tekst ‘Press’ op zijn scherfvest. Hij stierf diezelfde dag. Nog zeker tien andere Palestijnse journalisten werden de afgelopen weken door scherpe munitie gestroffen.

Het webzine +972 publiceerde een korte video, waarin Palestijnse journalisten vertellen over hun werk in Gaza, de risico’s daarvan en de solidariteit die zij van buitenlandse collega’s verwachten.

42 doden, 5500 gewonden

In 2018 kwamen tot dusver 68 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven: 52 in Gaza en 16 op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal Palestijnen dat in het kader van de Grote Mars van Terugkeer werd gedood, liep op tot minstens 42.

Het Kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties publiceerde dinsdag een gedetailleerd overzicht van het aantal doden en gewonden dat sinds het begin van de Grote Mars van Terugkeer op 30 maart is gevallen. Het aantal gewonden bedroeg per 23 april ruim 5500.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy