Oog om oog 18 november 2019 Lees meer over

Solidariteitscampagne voor Palestijnse fotograaf die in oog werd geschoten

Wereldwijd plaatsen journalisten en anderen selfies op sociale media in solidariteit met de Palestijnse persfotograaf Muath Amarnah. Die verloor een oog door een kogel van een Israëlische politieman.

Collage van journalisten en anderen die hun solidariteit met Muath Amarnah betuigen. © Days of Palestine

Duizenden selfies van mensen die een oog hebben afgeplakt of met een hand bedekken komen vandaag voorbij op sociale media. Zij betuigen zo hun solidariteit met de Palestijnse persfotograaf Muath Amarnah, die een oog verloor door een Israëlische politiekogel. De solidariteitscampagne is het initiatief van Palestijnse journalisten.

De 32-jarige Amarnah was vrijdag 15 november aan het werk in het dorp Surif, in het zuiden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar fotografeerde hij een Palestijnse demonstratie tegen uitbreiding van de omringende Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) en de inbeslagname van Palestijns land door de Israëlische autoriteiten. De Israëlische grenspolitie beschoot Palestijnse jongeren die met stenen gooiden met traangas en kogels.

Amarnah, die zich naar eigen zeggen op veilige afstand van de stenengooiers bevond, kreeg een kogel in het linkeroog. Hij onderging een operatie, waarbij de kogel uit zijn hoofd werd verwijderd, en is in afwachting van verdere operaties. Zijn oog was niet meer te redden. Met zijn oog verloor Amarnah zijn werk.

De vakvereniging van Palestijnse journalisten (Palestinian Journalists Syndicate, PJS) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) veroordeelden het gebeurde in scherpe bewoordingen. Zij wijzen erop dat Amarnah een kogelwerend vest met het woord ‘Press’ droeg, en benadrukken dat aanvallen op Palestijnse journalisten door Israëlische politiemensen en militairen schering en inslag zijn.

 

Fotograaf Muath Amarnah, kort nadat hij in het oog was geraakt. [c] Mamoun Wazwaz – Anadolu Agency

Groepen Palestijnse scholieren betuigen steun aan Muath Amarnah [c] @heba_khaled1998
Palestijns politica Hanan Ashrawi steunt Amarneh met een foto op Twitter [c] @DrHananAshrawi
De nieuwslezers van het Palestijnse televisiekanaal Palestine TV hebben het linkeroog afgeplakt. [c] #MuathEye
Op sociale media verscheen een groot aantal cartoons met de boodschap: ‘Je kunt het oog van de waarheid niet sluiten.’ [c] #MuathEye & EyeOfThruth
Het is niet de eerste keer dat een Palestijnse journalist in het gezicht gewond raakt. [c] VPalestine
[c] @jvplive / Jewish Voice for Peace Twitter
De Palestijnse schilder Majd al-Madhun betuigt zijn solidariteit. [c] @mohamedshnewra / #MuathEye
© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy