En dat is 36 8 juli 2017 Lees meer over

Palestijnse peuter sterft ten gevolge van Israëlisch traangas

Vrijdagavond overleed een Palestijnse peuter aan verwondingen die hij op 19 mei opliep ten gevolge van een Israëlische aanval met traangas. Hij is de 36e Palestijn die dit jaar omkomt door Israëlisch geweld. 

Vrijdagavond overleed een Palestijnse peuter aan verwondingen die hij op 19 mei opliep ten gevolge van een Israëlische aanval met traangas. Hij is de 36e Palestijn die dit jaar omkomt door Israëlisch geweld.

Een 18 maanden oude Palestijnse peuter is vrijdagavond overleden nadat hij tijdens een beschieting van zijn huis door Israëlische bezettingstroepen op 19 mei gewond was geraakt en traangas had ingeademd. Sindsdien werd de peuter, Abd al-Rahman Barghouti, behandeld in het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem. Daar bleek zijn leven niet te redden. Barghouti is de 36e Palestijn die dit jaar door Israëlisch geweld om het leven komt.

De peuter raakte gewond ten gevolge van de gewelddadige Israëlische reactie op de protestmarsen die Palestijnen op 19 mei organiseerden uit solidariteit met Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen. In het dorp Abud op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever werd een protestmars hardhandig tot staan gebracht, waarbij zes Palestijnen schotwonden opliepen. Ook vuurden bezettingstroepen traangasgranaten af, zowel op burgers als op hun huizen. Onder de slachtoffers van die wilde acties was Barghouti.

Volgens ooggetuigen werd de ambulance van de Rode Halve Maan die Barghouti te hulp schoot tegengehouden door het Israëlische leger. Ten gevolge daarvan moesten ziekenbroeders te voet verder om de gewonde peuter eerste hulp te kunnen verlenen en naar het ziekenhuis te brengen; de tocht terug naar de ambulance nam alleen al een half uur in beslag. Het blokkeren van medische hulp door bezettingstroepen wordt dermate vaak gerapporteerd dat sprake lijkt van een patroon.

Israël wordt vaak beschuldigd van het gebruik van buitenproportioneel geweld tegen de Palestijnse bevolking. De gewoonte van het leger om in het wilde weg traangasgranaten af te schieten op groepen mensen en woonhuizen heeft al talloze doden en gewonden veroorzaakt, onder wie kinderen wiens slaapkamer onder vuur werd genomen. Eind 2015 stierf een acht maanden oude baby na met traangas te zijn beschoten. Een paar dagen daarvoor stierf de geliefde Palestijnse activist Dr. Hashem al-Azzeh na het inademen van traangas. De meest brute moord vond plaats in december 2011, toen een militair van de Israëlische bezettingstroepen in het dorp Nabi Saleh de 28-jarige Mustafa Tamimi van enkele meters afstand een traangasgranaat in het gezicht schoot.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy