Ierse solidariteit 8 mei 2017 Lees meer over

Palestijnse vlag wappert op stadhuis van Dublin en Sligro

Op het stadhuis van de Ierse hoofdstad Dublin zal deze maand de Palestijnse vlag wapperen. Doel van de gemeenteraad is om solidariteit met het Palestijnse volk te tonen in de periode die vijftig jaar Israëlische bezetting markeert.

Stadhuis in Dublin, Ierland.

Het gemeentebestuur nam een motie hiertoe met grote meerderheid aan. De indiener van het voorstel, raadslid John Lyons, sprak van een ‘Bescheiden gebaar van solidariteit met een volk in zijn strijd voor zelfbeschikking, vrijheid en waardigheid tegen een afgrijselijke Israëlische bezetting en apartheid’, en van een afspiegeling van de nationale Ierse steun voor de Palestijnen. De tekst van de aangenomen motie:

Noting recent reports of diplomatic developments by the Irish state towards full recognition of the state of Palestine, aware also that Ireland accorded the Palestinian delegation in Dublin diplomatic status in 2014, the same year that witnessed both Houses of Oireachtas pass motions in support of Palestinian statehood, this city council will fly the flag of Palestine over City Hall for the month of May 2017 in support of the above diplomatic moves and as a gesture of our solidarity with the people of Palestine living under occupation in the West Bank and Gaza, with the Palestinian citizens of Israel denied basic democratic rights and with the over 7 million displaced Palestinians denied the right of return to their homeland.

Volgens het oorspronkelijke voorstel zou de vlag van 15 mei tot 10 juni het stadhuis sieren. Op die eerste datum herdenken de Palestijnen de Nakba, de etnische zuivering van Palestina in en rond 1948. De tweede datum markeert het einde van de Zesdaagse Oorlog, waarin Israël in 1967 het resterende deel van Palestina bezette: de Westoever inclusief Oost-Jeruzalem, en Gaza.

Het voorstel stuitte op zware Israëlische protesten. De Israëlische ambassadeur sprak van een ‘politiek geladen actie’ en een ‘eenzijdige benadering van het conflict’. Ook noemde hij het vlagvertoon een belediging voor de vijftienhonderd in Ierland werkzame Israëli’s. Een compromisvoorstel om ook de Israëlische vlag te hijsen werd door de gemeenteraad met grote meerderheid afgewezen.

Ierland staat bekend om zijn solidariteit met de Palestijnen. In 2014 werd de Palestijnse vertegenwoordiging in Dublin diplomatieke status verleend, en beide huizen in het Ierse parlement namen moties aan die de regering oproepen om Palestina te erkennen als soevereine staat. De stad Sligo heeft zich inmiddels bij het Dublinse initiatief aangesloten.

Steun ons / Met uw steun kunnen we ons blijven inzetten voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Helpt u ons dit doel dichterbij te brengen?

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr
Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy