Peiling: Israël pleegt genocide in Gaza, vindt helft Nederlanders

Peiling bevestigt dat steun voor het Nederlandse pro-Israëlbeleid onder de bevolking structureel ontbreekt. Het regeringsbeleid staat haaks op de publieke opinie.

48 Procent van de Nederlanders vindt dat Israël in Gaza genocide pleegt. Slechts 12 procent vindt van niet.

Maar liefst 48 procent van de Nederlandse bevolking is het eens met de stelling ‘dat Israël in Gaza genocide heeft gepleegd’. Slechts 12 procent is het daar niet mee eens. Dat is een van de uitkomsten van een opiniepeiling van Motivaction in opdracht van PAX, Oxfam Novib, Amnesty International, Save the Children, SOMO en The Rights Forum. Vandaag werden de uitkomsten gepresenteerd.

Het was pas de eerste keer dat de meningen over Israëls genocide werden gepeild. Dat is de hoofdreden waarom wij en onze partners met Motivaction werken. Samenwerking met peilingbureau Ipsos I&O liep stuk op de weigering om de genocide-stelling aan het publiek voor te leggen.

Geen steun voor Gaza-beleid

De uitkomsten van de nieuwe peiling bevestigen het beeld van eerdere peilingen dat het pro-Israëlbeleid van de regering in al zijn facetten door een grote meerderheid wordt afgewezen. Tegenover elke steunverklaring staan gemiddeld drie tot vijf afwijzingen. ‘Steun voor het Nederlandse Israël-beleid ontbreekt structureel’, concludeert Motivaction.

  • Zo staat slechts 16 procent van de Nederlanders achter ‘de reactie van de Nederlandse regering op de oorlog van Israël in Gaza’; 39 procent vindt dat de regering Israël minder moet steunen en pleit juist voor sancties. Slechts 8 procent wil meer steun voor Israël.

Geen steun voor handel met nederzettingen

De Nederlandse regering heeft ondanks zijn verplichtingen onder internationaal recht nagelaten een verbod in te stellen op de handel met Israëls illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied (Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever). Een meerderheid wijst het regeringsbeleid af.

  • Ruim 51 procent van de Nederlanders is voorstander van een verbod op handel met de illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied; slechts 10 procent is daar tegen.
  • 43 procent vindt dat Nederland economische sancties moet opleggen aan Israël als het land niet stopt met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen; 12 procent vindt van niet.
  • 46 procent wil dat de EU de bestaande handelsvoordelen voor Israël intrekt; 12 procent is daar tegen.

Geen steun voor militaire samenwerking

Ondanks de Israëlische genocide in Gaza floreren de militaire samenwerking en wapenhandel met Israël. Een verdrag ter intensivering van die samenwerking werd door de Tweede Kamer aangenomen, maar ligt stil in de Eerste Kamer. De meeste Nederlanders willen dat die volledig wordt stopgezet.

  • 38 procent vindt dat de militaire samenwerking met Israël moet worden stopgezet; 16 procent wil die voortzetten.
  • Een ruime meerderheid van 54 procent vindt dat Israëlische militairen die naar Nederland komen moeten worden gescreend op oorlogsmisdaden; slechts 10 procent vindt van niet.
  • 50 procent van de ondervraagden vindt dat de levering van Nederlandse wapens aan Israël moet worden beëindigd; 13 procent is het hiermee oneens.
  • 46 procent is van mening dat de import van wapens uit Israël moet worden beëindigd, 14 procent is het hiermee oneens.

Wél sprake van apartheid

Ondanks de vele rapporten die uitwijzen dat Israël een regime van apartheid heeft ingesteld, weigert de regering dat feit te erkennen. De Nederlandse bevolking denkt daar structureel anders over, bleek ook in 2022 al uit een peiling.

  • Maar liefst 51 procent vindt dat in Israël en de bezette Palestijnse gebieden sprake is van apartheid; slechts 7 procent is het hier niet mee eens.

Conclusie

De uitkomsten van de opiniepeiling wijzen uit dat er (vrijwel) geen steun bestaat voor het pro-Israëlbeleid van de Nederlandse regering. Ook binnen de traditionele pro-Israëlpartijen VVD, PVV en CDA staat slechts een (kleine) minderheid nog achter het regeringsbeleid, bleek uit de op 21 april gepresenteerde uitkomsten van een Ipsos-peiling.

De uitkomsten van beide peilingen dwingen de regering tot een radicaal ander beleid. Betwijfeld moet echter worden of het kabinet-Schoof zich iets zal aantrekken van de publieke opinie. Om die reden roepen wij en onze partners op tot intensivering van het verzet tegen het regeringsbeleid. Bekijk onze agenda voor de vele protesten en andere activiteiten die inmiddels door heel Nederland worden georganiseerd, en meldt je aaan voor De Rode Lijn die op 18 mei in Den Haag wordt getrokken.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy