Onlangs organiseerde The Rights Forum een ontmoeting tussen politieke jongerenorganisaties en een delegatie van Israëlische en Palestijnse mensenrechtenverdedigers, waarop de ervaringen van de laatsten centraal stonden. Na afloop vroeg The Rights Forum de aanwezige jongeren naar hun betrokkenheid bij het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Onlangs organiseerde The Rights Forum een ontmoeting tussen politieke jongerenorganisaties en een delegatie van Israëlische en Palestijnse mensenrechtenverdedigers, waarop de ervaringen van de laatsten centraal stonden. Na afloop vroeg The Rights Forum de aanwezige jongeren naar hun betrokkenheid bij het Israëlisch-Palestijnse conflict.
De jonge GroenLinksers zijn wellicht het meest actief als het om rechtvaardigheid in Israël en Palestina gaat. Zo vertelt voorzitter Julia Matser dat DWARS regelmatig ludieke acties bedenkt om mensen bewust te maken van de Israëlische bezetting. Afgelopen voorjaar organiseerde DWARS bijvoorbeeld een sociale media-actie naar aanleiding van de protesten die plaatsvonden in Gaza tijdens de Grote Mars van Terugkeer. Op Instagram plaatste DWARS een collage van foto’s waarop leden poseerden met een op hun hand geschreven letter. Samen vormen de foto’s de tekst: ‘Stop the violence. Save the youth. Use your voice. #FreePalestine.’
Volgens Julia is de kwestie-Palestina/Israël een onderwerp dat ook tussen DWARS-leden onderling erg leeft: ‘Tijdens de lunch spreken we elkaar er bijvoorbeeld op aan om de hummus van Maza te kopen en niet die van Garden Gourmet, omdat de laatste geproduceerd wordt in Israël en de kans bestaat dat er ingrediënten uit de illegale Israëlische nederzettingen in zitten. Discussies zetten zich dus op individueel niveau voort.’
In juni 2017 lanceerde DWARS de campagne Dorst Naar Vrede. Als onderdeel daarvan plakten de leden zelfgemaakte etiketten op waterflessen om aandacht te vragen voor het grote watergebrek in de Gazastrook. Momenteel houden de GroenLinkse jongeren zich vooral bezig met de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei 2019. Julia: ‘We denken na over wat we met ons buitenlandbeleid willen. En Israël-Palestina is nog steeds een van de meest verdelende onderwerpen. Juist daarom is het belangrijk dat we als jongerenorganisaties de handen ineen slaan en gezamenlijk opkomen voor mensenrechten.’
Friso Ages is internationaal secretaris van de Jonge Socialisten (PvdA) en vertelt dat de kwestie-Palestina/Israël ook voor hen een belangrijk onderwerp is. Zo organiseerden de Jonge Socialisten in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken onlangs een diner met tien Palestijnse vrouwen van Right to Movement, een organisatie die door middel van hardlopen strijdt voor het recht op vrije beweging. Op uitnodiging van de Jonge Socialisten konden andere jongeren op een informele manier kennismaken met deze vrouwen. Volgens Friso was de avond erg geslaagd en kreeg zijn organisatie veel positieve reacties. Hij hoopt op een vervolg.
Daarnaast zijn de Jonge Socialisten, in samenwerking met DWARS en de Jonge Democraten, bezig met het organiseren van een reis naar Israël en Palestina, omdat er volgens Friso momenteel geen reizen bestaan die een genuanceerd beeld van de situatie ter plaatse geven: ‘Bestaande reizen voldoen niet aan de verwachtingen van een genuanceerd beeld. Dat willen wij veranderen, door beide kanten te laten zien.’ De gedachte is er een jaarlijkse reis van te maken, waarbij vooral uiteenlopende maatschappelijke organisaties bezocht worden die zich inzetten voor gelijke rechten en leefomstandigheden in de regio.
Cyriel van Vugt van de Jonge Democraten (D66) hoopt vooral dat het debat tussen jongerenorganisaties wordt bevorderd door bijeenkomsten zoals deze van The Rights Forum bij te wonen. Hij probeert zich goed te informeren over de kwestie. Cyriel voelt ervoor met alle politieke jongerenorganisaties een gezamenlijk standpunt in te nemen over de kwestie-Palestina/Israël, om het thema op die manier aan te kaarten bij de moederpartijen.
‘De afgelopen jaren hebben we op een aantal onderwerpen samen een standpunt ingenomen en naar buiten gebracht, en ik denk dat dat een goede voedingsbodem is om tot concrete actie te komen.’ Een specifiek standpunt heeft Cyriel nog niet klaarliggen, maar hij zou daar graag over discussiëren met andere politiek actieve jongeren.
Daphne van Breugel is lid van ROOD (SP). Ze vertelt hoe Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van haar partij afgelopen zomer tijdens de ROOD Zomerschool kwam vertellen over de reis die ze net had gemaakt naar de bezette Palestijnse gebieden. Samen met Karabulut heeft ROOD nagedacht over mogelijkheden om zich in te zetten voor een duurzamer Israël/Palestina-beleid. Een van de ideeën is om een reis te organiseren. Verder organiseert ROOD binnenkort een Dag van Solidariteit, waarop de organisatie ook aandacht wil besteden aan Palestina.
Hoewel niet alle politieke jongerenorganisaties concrete acties organiseren, is de kwestie-Palestina/Israël een onderwerp waarover binnen de hier genoemde organisaties veel gesproken wordt. De betrokkenheid van deze organisaties bij mensenrechten en een rechtvaardiger Midden-Oostenbeleid is veelbelovend.