De Israëlische televisieberoemdheid Avri Gilad juicht geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen toe. Een mensenrechtenorganisatie doet aangifte van opruiing.
De bekende televisiepresentator Avri Gilad neemt geen blad voor de mond, hij zegt wat hij denkt. In het televisieprogramma ‘De Wereld Deze Ochtend’, dat hij samen met Hila Korach presenteert, sprak hij zijn bewondering uit voor de recente aanval van Israëlische kolonisten op het Palestijnse dorp Qusra op de bezette Westelijke Jordaanoever:
Inwoners van Judea en Samaria [Israëlische kolonisten op de Westoever] gingen naar het dorp [Qusra] om rotzooi te trappen. Prachtig!
Bij dat ‘rotzooi trappen’ raakten veertien Palestijnen gewond, werden huizen en auto’s vernield en werden zelfs toegesnelde ambulances door kolonisten met stenen bekogeld. Sinds die aanval werd het dorp nog drie keer geteisterd door Israëlisch geweld, zowel van kolonisten uit illegale ‘nederzettingen’ in de omgeving als van militairen. Maandag is daarbij een 24-jarige Palestijn levensgevaarlijk gewond geraakt. Woensdagnacht hebben Israëlische bezettingstroepen 22 dorpsbewoners van hun bed gelicht en afgevoerd.
Gilads medepresentator Hila Korach vroeg hem verbaasd en verontwaardigd of hij het meende: ‘Vind je dit echt prachtig, dit soort pogroms?’ ‘Jazeker’, antwoordde Gilad, en gaf een toelichting:
Veel van de dorpsbewoners deden mee aan de lynchpartij, dat vraagt om een antwoord. Soms is er geen andere keus dan je aanwezigheid op gewelddadige wijze kenbaar te maken.
Met ‘de lynchpartij’ doelde Gilad op de confrontatie die voorafging aan de aanval op Qusra. Palestijnse dorpsbewoners waren in botsing gekomen met bewapende Israëlische kolonisten die een groep kinderen begeleidden op een wandeling door bezet Palestijns gebied. Een kolonist schoot daarbij de Palestijnse boer Mahmud Odeh dood.
Over het voorval deden direct uiteenlopende lezingen de ronde. De Israëlische kolonisten spraken van een dreigende ‘lynchpartij’, waarbij een kolonist uit zelfverdediging in de lucht schoot en ‘per ongeluk’ een van zijn belagers doodde. De Palestijnen stellen dat de dorpsbewoners in actie kwamen nadat Mahmud Odeh, vergezeld van zijn zesjarige zoontje, was neergeschoten op zijn eigen land, waar hij aan het werk was. Feit is hoe dan ook dat de kolonisten zich illegaal op de bezette Palestijnse Westoever (door veel kolonisten en hun aanhangers aangeduid met de bijbelse termen ‘Judea en Samaria’) hebben gevestigd.
De mensenrechtenorganisatie Rabbis for Human Rights heeft aangifte van opruiing gedaan tegen de televisiepresentator. In een begeleidende verklaring stelt de organisatie, die in het gebied rond Qusra actief is, dat in het huidige Israëlische klimaat de extremisten al flink de wind in de rug hebben. Aanmoediging door een bekende persoonlijkheid als Avri Gilad, die als ‘relatief mainstream’ bekendstaat, zal er toe leiden dat nog meer mensen kolonistengeweld als legitiem en normaal gaan beschouwen. De organisatie wijst erop dat het geweld in en rond Qusra sinds de oproep verder geëscaleerd is.
Of de aangifte tot een aanklacht zal leiden is zeer de vraag. ‘Opruiing’ is een begrip dat de Israëlische overheid voornamelijk gebruikt om Palestijnse burgers en journalisten op te pakken en de mond te snoeren. Praktisch alles wat Palestijnen aan protest laten horen of laten zien kan door de Israëlische autoriteiten als zodanig worden opgevat. Zo leeft de Palestijnse dichteres Darin Tatur (Dareen Tatour) al twee jaar onder huisarrest en in gevangenschap in afwachting van een uitspraak van de rechter over een ‘opruiend’ gedicht dat ze op Facebook publiceerde. Joodse Israëli’s daarentegen worden slechts in uitzonderlijke gevallen van opruiing beschuldigd.
Opmerkingen als die van Avri Gilad zijn in Israël niet uitzonderlijk. Ze liggen in lijn met de haat en het racisme dat veel politici, academici en religieuze leiders uitdragen, en ze komen overeen met wat veel ‘gewone’ Israëli’s vinden, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de straatinterviews die de Zuid-Amerikaanse zender Telesur onlangs in Jeruzalem hield.
In een kritisch artikel op de website van het Israëlische televisiekanaal Channel 2 schrijft commentator Michal Yisraeli dan ook dat uitlatingen als die van Avri Gilad in elk ander land als gevaarlijke oproepen tot geweld beschouwd zouden worden, maar niet in Israël:
In any other country, this statement would have been considered incitement to violence, but in Israel it is a voice that represents many – the belligerent, capricious and violent voice that calls for the destruction of all enemies.
Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.
Doekle Terpstra
Bestuurder