Raket uit Gaza treft woning in Israël

Bij een raketinslag op een woning in centraal-Israël zijn zeven gewonden gevallen. De raket was afgevuurd vanuit Gaza. De Israëlische premier Netanyahu kondigt een ‘krachtige reactie’ aan.

Veiligheidsdiensten doen onderzoek in de door een raket verwoeste woning in Mishmeret.

De raket raakte maandagochtend in alle vroegte een huis in het dorp Mishmeret, ten noordoosten van Tel Aviv. Het huis vloog in brand en werd grotendeels verwoest. Ook omringende huizen en auto’s liepen schade op. Zeven bewoners raakten gewond: een echtpaar van rond de zestig, een tweede echtpaar van dertig jaar en drie kinderen van respectievelijk twaalf jaar, drie jaar en zes maanden. De behandelend artsen omschreven hun verwondingen als ‘licht tot matig’.

Hamas ontkent betrokkenheid

De raket is volgens het Israëlische leger afgevuurd in de buurt van Rafah in het zuiden van de Gazastrook, 120 kilometer van Mishmeret. Het is voor het eerst in vijf jaar dat een raket vanuit Gaza tot zo diep in Israël reikt. Volgens het leger gaat het om een door Hamas gemaakte raket, maar Hamas ontkent betrokkenheid en maakte bekend een onderzoek in te stellen. De aanval is door niemand opgeëist.

Het leger zond versterkingen naar het gebied rond Gaza en riep reservisten op zich gereed te houden voor een mogelijke actie. De Israëlische premier Netanyahu kondigde aan dat Israël ‘met kracht zal reageren’.

Netanyahu breekt een bezoek aan de Verenigde Staten af. Na een ontmoeting met president Trump, waarbij de laatste naar verwachting een verordening zal tekenen waarmee hij Israëls gezag over de bezette Syrische Hoogvlakte van Golan erkent, vliegt hij later vandaag naar huis. Een gepland optreden op de jaarlijkse conferentie van de AIPAC (American Israel Public Affairs Committee, een van de belangrijkste pro-Israëlische lobbyorganisaties in de VS) gaat niet door.

Schending internationaal recht

Het beschieten van een burgerbevolking is een ernstige schending van het internationaal recht. Nickolay Mladenov, de Speciale VN-Coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces, noemde de aanval op Twitter een ‘absoluut onacceptabel en extreem serieus incident’:

Today’s firing of a rocket from Gaza towards Israel, which hit a house north of Tel Aviv and injured seven people, is absolutely unacceptable. This is an extremely serious incident! UN is working intensely with Egypt and all sides but situation remains VERY tense.

Tien dagen geleden kwamen twee raketten uit Gaza ten zuiden van Tel Aviv in open terrein terecht. Israël bombardeerde daarop honderd ‘Hamas-doelen’ in Gaza. Daarbij raakten vier Palestijnen gewond. De twee raketten zouden tijdens onderhoudswerkzaamheden per ongeluk zijn afgevuurd, luidde achteraf de door Israël onderschreven verklaring.

Benny Gantz, voormalig stafchef van het Israëlische leger en de voornaamste rivaal van Netanyahu bij de parlementsverkiezingen van 9 april, beschuldigde de premier vandaag van slap optreden tegen Hamas en onvoldoende oog voor de veiligheid van de Israëlische bevolking. Netanyahu en zijn Likud-partij schilderden juist Gantz de afgelopen maanden af als een onbetrouwbare linkse softie, die in het verleden veel te slap tegen Hamas is geweest.

Opnieuw doden bij demonstraties Gaza

Afgelopen vrijdag werden in Gaza twee Palestijnen door Israëlische scherpschutters doodgeschoten tijdens demonstraties bij het zogenoemde ‘grenshek’ in het kader van de ‘Grote Mars van Terugkeer’. Zondag bezweek een Palestijn aan zijn verwondingen nadat hij de avond tevoren door een scherpschutter was neergeschoten.

Met angst en beven wordt vooruitgekeken naar komende zaterdag 30 maart, de ‘Dag van het Land’, waarop de Palestijnen herdenken dat tijdens betogingen op 30 maart 1976 zes ongewapende Palestijnen werden gedood. Vorig jaar vormde deze dag het startschot voor de wekelijkse Mars van Terugkeer-demonstraties. Israëlische scherpschutters doodden die dag 16 Palestijnse demonstranten.

Petitie

Afgelopen vrijdag nam de VN-Mensenrechtenraad met 23 stemmen voor en acht tegen het rapport aan van een onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar het geweld rond de demonstraties in 2018. De commissie concludeerde dat Israëlische militairen zich schuldig hebben gemaakt aan mogelijke oorlogsmisdaden door meer dan 180 betogers te doden en duizenden demonstranten ernstig te verwonden met scherpe munitie.

The Rights Forum dringt er bij de Nederlandse regering op aan met concrete maatregelen te reageren op het voortgaande Israëlische geweld tegen de demonstranten, conform haar verplichtingen onder internationaal recht. Nederlanders die zich in die oproep kunnen vinden kunnen een petitie van The Rights Forum tekenen en daarmee het appèl op de regering kracht bijzetten.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy