Ontslagen omdat je opkomt voor Palestijnse rechten? De rechtbank heeft geoordeeld dat dat niet mag. Het ontslag van softwareontwikkelaar Nouraldin Alsweirki door zijn werkgever Speakap was discriminatie.
Nouraldin Alsweirki, een Palestijnse softwareontwikkelaar, werd op 31 augustus 2023 aangenomen bij het Nederlandse bedrijf Speakap. Als vluchteling uit Gaza verbleef hij destijds in Turkije.
Maar toen kwam de aanval van Hamas van 7 oktober, en begon het genocidale geweld van Israël tegen de Palestijnse bevolking in Gaza. In de eerste dagen werden daarbij verschillende vrienden en familieleden van Alsweirki gedood. In reactie daarop plaatste hij op LinkedIn berichten waarin hij zijn steun uitsprak voor het Palestijnse recht op verzet tegen de Israëlische bezetting.
Op 17 oktober werd hij door Speakap ontslagen. Als reden werd opgegeven dat sommige collega’s zich ‘ongemakkelijk zouden voelen’ bij zijn ‘sterke persoonlijke meningen’. Eerder vroeg het bedrijf of Alsweirki bereid was om – indien gevraagd – zijn posts te verwijderen. Daarmee ging hij akkoord.
Het ontslag zette een keten van gevolgen in gang. Zijn visum en verblijfsvergunning voor Nederland kwamen te vervallen, maar ook zijn verblijfsvergunning voor Turkije was intussen verlopen. Alsweirki belandde in een juridisch vacuüm. Zo werd hij gedwongen in Nederland asiel aan te vragen. Ook dat had gevolgen. Omdat asielzoekers pas gezinshereniging kunnen aanvragen na het verkrijgen van een verblijfsvergunning, maakte dit de evacuatie van zijn vrouw en familie uit Gaza onmogelijk.
Alsweirki besloot zijn ontslag aan te vechten. Op 1 juni 2024 stelde het College voor de Rechten van de Mens hem in het gelijk, en in november 2024 oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat Speakap zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie op basis van politieke overtuiging. Het bedrijf moet Alsweirki 45 duizend euro schadevergoeding betalen voor onrechtmatig ontslag en de emotionele schade die hij hierdoor heeft geleden. Deze maand werd het vonnis definitief nadat Speakap de termijn voor beroep heeft laten verstrijken.
Het vonnis kwam tot stand na een maandenlange juridische strijd, bijgestaan door het European Legal Support Center (ELSC) en advocaat Seyma Arikan van Spuistraat 10 Advocaten. Op zijn website spreekt ELSC van een ‘historische juridische overwinning’:
De uitspraak van de rechter toont aan dat het uiten van solidariteit met het Palestijnse volk en [van] kritiek op Israël, inclusief het uitspreken voor het recht van het Palestijnse volk op verzet tegen de Israëlische bezetting, ook door middel van gewapend verzet, beschermde politieke overtuigingen zijn op basis waarvan je niet gediscrimineerd mag worden onder de Nederlandse wet.
Ook wijst ELSC erop dat het recht van het Palestijnse volk op ‘gewapend verzet tegen de Israëlische koloniale bezetting’ is verankerd in het internationaal recht.
Het vonnis tegen Speakap komt op een moment van toenemende repressie jegens (pro-)Palestijnse stemmen in Nederland. Volgens ELSC neemt de censuur op de werkvloer toe: werknemers die zich uitspreken tegen de Israëlische bezetting worden geïntimideerd, ontslagen of onder toezicht geplaatst. ‘Sinds oktober 2023 hebben wij 45 meldingen gekregen van mensen die in Nederland te maken kregen met repressie op de werkvloer nadat ze steun hadden betuigd aan Palestina’, zegt Juul Seesing van ELSC tegen de Volkskrant. ‘Elf melders verloren hun baan of werden geschorst.’
Vaak blijven dergelijke gevallen onder de radar omdat slachtoffers vrezen voor hun carrière. De zaak-Alsweirki maakt duidelijk dat werkgevers niet zonder consequenties pro-Palestijnse stemmen kunnen onderdrukken. Maar de uitspraak vormt ook een mijlpaal in de bredere strijd tegen repressie en censuur. Advocaat Seyma Arikan:
Dit is niet alleen een overwinning voor Nouraldin, maar voor iedereen die zich uitspreekt tegen onrecht. De uitspraak laat zien dat politieke meningen, ook als ze de Israëlische bezetting bekritiseren, geen grond mogen zijn voor ontslag.