De pro-Israël-partijen weigeren te spreken over hulp aan Gaza en sancties tegen Israël. Wie wil weten welke partij dit najaar zijn stem verdient, heeft nu een duidelijke indicatie.
Een ‘zwaktebod’. Zo noemt Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) het afwijzen van een verzoek tot een Kamerdebat over Gaza. Het door hem en Kati Piri (GroenLinks-PvdA) ingediende verzoek kreeg alleen steun van DENK, Partij voor de Dieren, SP en Volt – onvoldoende voor een meerderheid.
De PVV, NSC, BBB en SGP stemden tegen het voorstel. De overige partijen – VVD, CDA, ChristenUnie, FvD en JA21 – namen niet eens de moeite om te reageren. De politici van die negen partijen prefereren hun vakantie boven het redden van Palestijnse levens.
Het verzoek voor een debat kwam nadat duidelijk werd dat de Europese overeenkomst met Israël, die op 10 juli bekendgemaakt werd door EU-buitenlandchef Kaja Kallas, niet nagekomen is. Die deal was al zwaar omstreden. De EU weigerde sancties tegen Israël te treffen om het land te dwingen zijn genocide te staken. In ruil daarvoor zou Israël substantiële humanitaire hulp toelaten in Gaza toelaten.
Twee weken later is daar niets van terechtgekomen. Integendeel, de Palestijnse bevolking wordt op beestachtige wijze uitgehongerd, gebombardeerd en opgejaagd, terwijl de laatste huizen door Israël met de grond gelijk worden gemaakt. Kallas’ strategie is door Israël opgevat als vrijkaart om nog een tandje bij te zetten bij de totale vernietiging van Gaza.
Dat hoort gevolgen te krijgen voor het Nederlandse standpunt. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) stelde eerder dat nationale sancties tegen Israël pas aan de orde zijn als de EU niets gedaan krijgt – terwijl hij toen al wist dat pro-Israël-lidstaten als Duitsland en Hongarije Europese sancties sowieso zouden blokkeren. Nu de EU Israël zelfs niet kan dwingen om humanitaire hulp toe te laten, zijn Nederlandse sancties onvermijdelijk.
Iedere dag telt. Maar niet voor de vakantievierende Tweede Kamerleden van Veldkamps partij en de acht andere fracties die het debat voorkwamen.
Zo is een nieuw parlementair dieptepunt bereikt, dat vooral de VVD en het CDA zwaar zal worden aangerekend. Wie in de aanloop naar de verkiezingen houvast zoekt bij het bepalen van zijn stem, is op zijn wenken bediend.