Vandaag werden de eerste gevolgen zichtbaar van het Amerikaanse besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. In talloze Palestijnse steden kwam het tot botsingen met Israëlische bezettingstroepen. Een voorlopig overzicht van de gebeurtenissen.
Op talloze plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn protesten uitgebroken tegen het Amerikaanse besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Inmiddels wordt melding gemaakt van meer dan honderd gewonden als gevolg van botsingen met Israëlische bezettingstroepen. Ten minste negen Palestijnen raakten gewond door geweervuur, vele tientallen zouden zijn ‘gearresteerd’. In de Palestijnse gebieden wordt een algemene staking in acht genomen tegen het Amerikaanse besluit.
Botsingen tussen demonstranten en Israëlische troepen werden gemeld in onder meer Oost-Jeruzalem, Al-Birah, Al-Nabi Salih, Nablus, Jenin, Bethlehem, Kafr Qaddum, Tulkarm en Al-Khalil (Hebron), alsmede in Khan Yunis (Gaza). Volgens verschillende media, waaronder Ma’an News Agency, Middle East Monitor en Haaretz, kwamen in genoemde plaatsen honderden tot duizenden woedende Palestijnen de straat op, waarbij stenen werden gegooid en autobanden in brand gestoken. Bezettingstroepen bestreden de demonstranten met traangas en geweervuur.
Het Palestijnse nieuwsmedium Shehab News heeft op zijn Twitter-feed een aantal foto’s en video’s geplaatst van de botsingen. Op één daarvan is te zien hoe een Palestijnse jongeman door Israëlische bezettingstroepen wordt ‘gearresteerd’ en mishandeld. In de plaats Bayt Jala reed een Israëlische vrachtwagen in op Palestijnse auto’s, waarbij negen gewonden vielen. De bestuurder sloeg op de vlucht. Of sprake was van opzet is onduidelijk.
In de namiddag meldde Middle East Monitor dat vanuit Gaza mogelijk raketten zijn afgeschoten op de Israëlische plaatsen Sderot en Ashkelon. Het bericht is onbevestigd.
Ook in andere landen, waaronder Turkije, Egypte, Tunesië en Jordanië, worden protesten gemeld. Vrijdag worden demonstraties verwacht in meer islamitische landen. Ook in Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland, worden komende dagen naar verluidt demonstraties georganiseerd. Vrijdag komt in New York de VN-Veiligheidsraad bijeen om de gevolgen van het Amerikaanse besluit te bespreken.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur