Ondermeer de Europese Unie en Noorwegen leveren harde kritiek op de executie van drie Palestijnen in de Gazastrook, die verantwoordelijk zouden zijn voor de moord op een Hamas-kopstuk.
De Europese Unie en Noorwegen leveren harde kritiek op de executie van drie Palestijnen in de Gazastrook. Ook de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties veroordelen de terechtstelling van het drietal, dat verantwoordelijk zou zijn voor de moord op een Hamas-kopstuk.
De vertegenwoordigers van de EU en Noorwegen in Jeruzalem en Ramallah spreken zich in scherpe bewoordingen uit tegen de executies en tegen de doodstraf in het algemeen. Zij roepen Hamas op het executeren van veroordeelden te staken:
The de facto authorities in Gaza must stop all executions, and death sentences should be frozen in compliance with the moratorium on executions put in place by the Palestinian Authority, pending abolition of the death penalty in line with the global trend.
Eerder al leverde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) harde kritiek op de executies en het daaraan voorafgaande proces, dat volgens de VN op meerdere punten in strijd was met het internationaal recht. De VN dringt er bij Hamas op aan zich strikt aan het recht te houden en geen executies meer uit te voeren:
We reiterate our call to the authorities in Gaza to desist from carrying out further executions; to end the practice of trying civilians before military courts; and to comply with all of its obligations under international law. The UN opposes the use of the death penalty in all circumstances.
Ook tal van mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, het in Gaza gevestigde Palestinian Center for Human Rights, de Palestinian Human Rights Organizations Council en het Israëlische B’Tselem keerden zich tegen het ‘pseudo-proces’ en de executies, en riepen Hamas op het internationaal recht te respecteren.
Afgelopen donderdag executeerden de autoriteiten in Gaza de drie mannen wegens de moord op Mazen al-Fuqaha, een kopstuk van de militaire vleugel van Hamas. Al-Fuqaha werd op 25 maart voor zijn huis doodgeschoten. Een van de mannen werd veroordeeld voor de moord, de twee anderen wegens medeplichtigheid, en alle drie voor collaboratie met Israël.
Volgens de Palestijnse ‘basiswet’ uit 2003 kan de doodstraf alleen worden uitgevoerd na ratificatie door de president. Sinds zijn aantreden in 2005 heeft president Abbas stelselmatig geweigerd goedkeuring te verlenen. Op de Westelijke Jordaanoever is sindsdien de doodstraf niet voltrokken. Hamas, dat de scepter zwaait in de Gazastrook, trekt zich daar echter niets van aan. Volgens VN-cijfers zijn in Gaza sinds de machtsovername door Hamas in 2007 28 executies uitgevoerd. Volgens B’Tselem heeft de militaire vleugel van Hamas daarnaast op eigen gezag 31 mensen geëxecuteerd.