President Trump dreigt landen die vandaag in de VN tegen zijn Jeruzalem-besluit stemmen met intrekking van financiële steun. Israël en de internationale Israël-lobby voeren tot het laatste moment campagne om een blamage te voorkomen.
De Verenigde Staten (VS) en Israël halen alles uit de kast om een dreigende oorwassing door de Verenigde Naties (VN) te voorkomen. Later vandaag spreekt de Algemene Vergadering van de VN zich uit over Trumps recente besluit Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade in de stad te vestigen. Alles wijst erop dat een grote meerderheid van de 193 stemgerechtigde landen Trumps besluit zal veroordelen.
Tijdens een kabinetsbijeenkomst stelde de Amerikaanse president woensdag landen die tegen zijn besluit stemmen het intrekken van Amerikaanse steun in het vooruitzicht. Eigen schuld, dikke bult, is zijn boodschap:
They take hundreds of millions of dollars and even billions of dollars, and then they vote against us. Well, we’re watching those votes. Let them vote against us. We’ll save a lot. We don’t care.
Trumps VN-ambassadeur Nikki Haley had dinsdag de VN al voorbereid op Trumps dreigement. In een brief aan haar 192 collega-ambassadeurs schreef ze:
I want you to know the President and the U.S. take this vote personally. […] The president will be watching this vote carefully and has requested I report back on those countries who voted against us.
Een dag eerder sprak Haley in de VN-Veiligheidsraad een Amerikaans veto uit over een resolutie die Trumps besluit bekritiseerde en door de veertien andere raadsleden werd gesteund. In plaats van de boodschap ter harte te nemen, liet Haley ook toen al blijken dat de VS hand in hand met Israël op een krachtmeting met de internationale gemeenschap aanstuurt. Ze noemde de opstelling van de Veiligheidsraad een ‘belediging’ die ‘niet vergeten zal worden’.
Eerder dit jaar maakte de VS bekend uit de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap (UNESCO) te stappen. Trump verweet de organisatie ‘vooringenomenheid met betrekking tot Israël’. Zowel Trump als Haley heeft laten weten dat de VS ook de band met de VN-Mensenrechtenraad zal verbreken als die een ‘anti-Israëlische’ koers blijft varen.
Israël voert een soortgelijke politiek als de VS. In het kielzog van Trump gaf premier Netanyahu zijn ambtenaren opdracht een vertrek uit de UNESCO voor te bereiden. Daarnaast voerde Israël dit jaar al vier maal een strafkorting op de VN-contributie door wegens onwelgevallige besluiten, samen goed voor 10 miljoen euro. Een jaar geleden staakte het zijn hulp aan Senegal en Angola omdat die landen in de Veiligheidsraad resolutie 2334 hadden gesteund, waarin Israël werd gemaand het internationaal recht te respecteren.
Ditmaal lijkt het zich vooralsnog te beperken tot wat het ‘een zeer intensieve lobby’ noemt. Volgens onderminister Tzipi Hotovely van Buitenlandse Zaken getroost het zich ‘immense inspanningen’ aan het diplomatieke front. Alle Israëlische ambassades zijn eerder deze week geïnstrueerd en buiten Israël zijn ‘joodse organisaties’ verzocht in actie te komen. Opdracht aan de ambassades en de Israël-lobby: via alle politieke en andere kanalen druk uitoefenen.
In de Algemene Vergadering zal een resolutie in stemming worden gebracht die sterk lijkt op de maandag door de VS geblokkeerde Veiligheidsraadresolutie. Zonder de VS en Israël bij naam te noemen worden eenzijdige aanspraken op Jeruzalem scherp veroordeeld. Alle landen worden opgeroepen bindende VN-resoluties en de internationale consensus over het zogeheten vredesproces te respecteren.
Verwacht wordt dat de resolutie, Trumps dreigement en de Israëlische inspanningen ten spijt, met ruime meerderheid wordt aangenomen. Anders dan in de Veiligheidsraad heeft binnen de Algemene Vergadering geen enkel land het recht van veto. Een wijdverbreid misverstand dat dezer dagen weer de kop opsteekt is dat resoluties van de Algemene Vergadering niet bindend zouden zijn. Dat zijn ze wel: resoluties zijn even bindend als de verdragen en eerdere resoluties die eraan ten grondslag liggen. Wat de Algemene Vergadering werkelijk onderscheidt van de Veiligheidsraad is dat ze niet de bevoegdheid heeft naleving van een resolutie met geweld af te dwingen.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur