En dat zijn 51 en 52 23 juli 2017 Lees meer over

Twee Palestijnen komen om tijdens nieuwe uitbarsting van geweld

Zaterdag kwamen bij nieuwe botsingen tussen Palestijnse burgers en Israëlische troepen twee jonge Palestijnen om het leven. Verdere escalatie dreigt. Maandag komt de VN Veiligheidsraad bijeen.

Israëlische troepen in actie tijdens de zaterdagse botsingen met Palestijnse burgers.

Zaterdag vonden in Oost-Jeruzalem en andere delen van de Palestijnse Westoever opnieuw zware gevechten plaats tussen Palestijnse burgers en het Israëlische leger. De botsingen zijn het vervolg op het inmiddels tien dagen durende conflict rond de Haram al-Sharif (Tempelberg), dat afgelopen vrijdag escaleerde.

In Oost-Jeruzalem werd zaterdag door de Israëlische politie zowel ’s middags als ’s avonds opnieuw hard opgetreden tegen op straat biddende Palestijnen. ’s Avonds raakten daarbij 57 Palestijnen gewond, van wie twaalf ernstig. Ook in onder meer Abu Dis, Kubar, Qalandiya en Kafr Qaddum werden zware gevechten gemeld, waarbij talloze gewonden vielen.

Bij de botsingen kwamen twee jonge Palestijnen om het leven. In Al-‘Ayzariya werd de 23-jarige Yusif Kashur uit het nabijgelegen Abu Dis door bezettingstroepen doodgeschoten. Bij Tubas kwam een 17-jarige Palestijn om het leven toen een oude landmijn van het Israëlische leger ontplofte; in het district vinden frequent Israëlische militaire oefeningen plaats waarbij explosief materiaal wordt achtergelaten. De overledene werd geïdentificeerd als Uday Naw’aja. Het aantal in 2017 door Israëlisch geweld omgekomen Palestijnen komt hiermee op 52.

Intussen wordt veel beweging gemeld aan het diplomatieke front. Talloze landen trachten, in diverse samenstellingen, de onrust te temperen en Israël te bewegen de bij de Haram al-Sharif geplaatste elektronische toegangspoorten en camera’s te verwijderen. Ook het zogenoemde Kwartet – de samenwerking tussen de VN, EU, VS en Rusland ter ondersteuning van het vredesproces – riep op tot deëscalatie. Maandag zal de VN Veiligheidsraad zich over de situatie buigen.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy