Bij een schietpartij op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn gisteren drie Israëli’s en de Palestijnse aanvaller gedood. Israël reageert met collectieve straffen.
Bij een aanval in de illegale Israëlische kolonie Har Adar zijn dinsdag vier doden gevallen. Een 37-jarige Palestijn opende het vuur op Israëlische politie- en beveiligingsfunctionarissen. Drie van hen kwamen om, een vierde raakte gewond. Ook de schutter werd gedood.
De gedode Israëli’s werden geïdentificeerd als Solomon Gabariya (20), Yusif Uthman (een Palestijn, leeftijd onbekend) en Or Arish (25). Zij waren als security guards in de kolonie werkzaam. De schutter werd geïdentificeerd als Nimr Mahmud Ahmad Al-Jamal uit het dorp Bayt Surik op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Hij is de 59e Palestijn die dit jaar door Israëlisch geweld om het leven kwam. In 2017 kwamen 16 Israëli’s, in meerderheid geüniformeerden, door Palestijns geweld om het leven.
Volgens berichtgeving in Palestijnse en Israëlische media deed de schietpartij zich voor toen Palestijnse arbeiders zich verzamelden bij de toegang tot Har Adar, een Israëlische kolonie ten noordwesten van Jeruzalem. Al-Jamal zou over een werkvergunning hebben beschikt en was door de Israëlische autoriteiten gescreend.
Vlak na de aanslag dook een Facebookbericht op waaruit blijkt dat Al-Jamal, vader van vier kinderen, persoonlijke problemen had, gerelateerd aan huiselijk geweld. Zijn vrouw had hem recent verlaten. Dorpsgenoten van Al-Jamal verklaarden dat hij niet bekendstond als politiek geëngageerd.
Zoals gebruikelijk reageerde Israël met het collectief straffen van de Palestijnse bevolking. De Israëlische premier Netanyahu maakte bekend dat het huis van het gezin van de schutter zal worden gesloopt, dat de werkvergunningen van al zijn familieleden direct zijn ingetrokken en dat de woonplaats van de dader van de buitenwereld is afgesloten. Hij legde de schuld van de aanslag bij de Palestijnse Autoriteit, die hij ‘incitement’ (opruiing) verweet. De Israëlische minister van Huisvesting, Yoav Galan, dreigde Al-Jamals familie met deportatie naar Syrië.
De Palestijnse nieuwsorganisatie Ma’an News Agency berichtte gistermiddag dat niet alleen Bayt Surik, maar ook het dorp Bayt Iksa volledig door Israëlische troepen is afgegrendeld. Winkels werd verboden hun deuren te openen. Ook werd een gezondheidscentrum van de Verenigde Naties gedwongen te sluiten. Volgens berichten werden drie Palestijnen opgepakt, onder wie de broer van de aanslagpleger; zijn huisraad werd door Israëlische militairen kort en klein geslagen.
Een woordvoerder van de Palestijnse partij Al-Fatah, Munir al-Jaghub, stelde de aanslag in het licht van de al vijftig jaar durende Israëlische bezetting en het geweld dat dagelijks op de Palestijnen neerdaalt. ‘Alleen Israël is verantwoordelijk voor Palestijnse reacties op de bezetting en de permanente agressie’, stelde hij. In 2013 beschreef de Israëlische krant Haaretz (€) de kolonie Har Adar als een bolwerk van economische uitbuiting en apartheid.
Israël heeft circa 700 duizend burgers naar de sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem overgebracht. Die zijn gehuisvest in honderden Israëlische kolonies, waaronder Har Adar. De kolonisering is in strijd met het internationaal recht en gaat gepaard met grootschalige schendingen van de mensenrechten. Na vijftig jaar bezetting is de Palestijnse economie in het bezette gebied verwoest, reden waarom Palestijnen gedwongen zijn om voor hun bezetter te werken, zoals ook in Har Adar.
Nederlandse media – waaronder de Volkskrant, NOS en Telegraaf – lieten die context, alsmede de illegale status van Har Adar, in hun berichtgeving buiten beschouwing. Ook de dagelijkse Israëlische razzia’s, waarbij vlak voor de aanslag op de Westelijke Jordaanoever nog 19 Palestijnen van hun bed werden gelicht – bleven ongenoemd.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur