Aanval 27 juli 2018 Lees meer over

Palestijnse jongen vermoordt kolonist en wordt zelf gedood

Een 17-jarige Palestijn stak een Israëlische kolonist dood en verwondde twee anderen. Hij werd ter plaatse doodgeschoten. Het Israëlische leger voerde direct vergeldingsmaatregelen uit in de woonplaats van de dader. Israëlische ministers kondigden versnelde uitbreiding van de illegale nederzettingen aan.

De 31-jarige Yotam Ovadia, die donderdagavond werd doodgestoken door een jonge Palestijn.

De aanval vond donderdagavond plaats in Adam (ook bekend als Geva Binyamin), een illegale Israëlische kolonie met ruim vijfduizend inwoners op de bezette Westelijke Jordaanoever, in 1984 gesticht op door Israël geconfisqueerd land van de Palestijnse plaats Jaba’. De 17-jarige Palestijn Muhammad Tariq Yusuf Abu Ayyush verschafte zich toegang tot de plaats door over een hek te klimmen. Daar stak hij de 31-jarige bewoner Yotam Ovadia neer, een vader van twee kinderen die later in een ziekenhuis bezweek aan zijn verwondingen. Vervolgens verwondde hij een 58-jarige man en een 41-jarige man, die een vuurwapen droeg en hem met drie kogels doodschoot.

Over het motief van de dader is niets bekend. Volgens Israëlische media zou hij op zijn Facebookpagina het Israëlische geweld tegen de Palestijnse bevolking in Gaza en op de Westoever hebben veroordeeld, en hebben geschreven dat ‘de tijd is aangebroken voor een grote opstand’.

Wraakmaatregelen

Direct na de aanval vielen Israëlische troepen de woonplaats van de dader, Kaubar, binnen. Zijn familieleden werden ondervraagd en hun identiteitspapieren en werkvergunningen ingenomen, en het huis van het gezin werd opgemeten ter voorbereiding van de vernietiging ervan – een standaard door Israël toegepaste wraakmaatregel na een aanslag.

Bij huiszoekingen pakten de militairen vier inwoners van Kaubar op. Arbeiders uit de plaats die in nabijgelegen Israëlische kolonies werken kregen een verbod opgelegd om vandaag de ‘nederzettingen’ te betreden. Tijdens de acties van het leger braken ongeregeldheden uit; zo’n 150 inwoners van Kaubar bekogelden de militairen met stenen.

Vanochtend vroeg keerde het leger met groot materieel terug. Bulldozers braken de toegangswegen tot Kaubar op en er vonden opnieuw huiszoekingen plaats. Palestijnse demonstranten werden met traangas en stungranaten bestookt. Ook in omringende Palestijnse dorpen vonden volgens Palestijnse bronnen huiszoekingen plaats.

Versnelde uitbreiding nederzettingen

Israëlische bewindslieden reageerden wraakzuchtig op de aanslag. Minister van Toerisme Yariv Levin stelde dat de moord niets met de bezetting te maken had, maar was uitgevoerd omdat het slachtoffer joods was. Hij beschuldigde de Palestijnse Autoriteit van ophitsing en zwoer dat Israël de illegale kolonisering van Palestijns gebied zou opvoeren.

Minister van Defensie Avigdor Lieberman voegde de daad bij het woord. Hij gaf opdracht om versneld vierhonderd woningen in Adam te laten bouwen. De woningen maken deel uit van een plan voor duizend nieuwe woningen in de illegale kolonie, waarvan er 150 al worden gebouwd. Lieberman wil dat voor de bouw van de vierhonderd woningen in de komende weken met voorrang groen licht krijgen van het zogenoemde ‘burgerlijk bestuur’ – het legeronderdeel dat verantwoordelijk is voor het bestuur van bezet Palestina, en iedere drie maanden besluiten neemt over nieuwbouw in de ‘nederzettingen’.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy