Mars van Terugkeer 26 mei 2018 Lees meer over

Vijf Palestijnen bezwijken aan eerder opgelopen verwondingen

De met zwaar Israëlisch geweld beantwoorde Palestijnse demonstraties van de afgelopen weken blijven doden vergen. De afgelopen dagen stierven vijf Palestijnen aan hun verwondingen. Intussen gaan de demonstraties door.

De begrafenis van de 15-jarige Adi Akram Abu Khalil, die woensdag stierf na op 15 mei in Al-Birah te zijn neergeschoten.

In Palestijnse ziekenhuizen in Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever bezweken vijf mannen aan verwondingen die zij tijdens de demonstraties in het kader van de Grote Mars van Terugkeer opliepen. De jongste van hen werd 15 jaar. Adi Akram Abu Khalil werd op 15 mei tijdens een demonstratie in Al-Birah op de Westoever door een Israëlische militair met scherpe munitie in de buik geschoten. Hij stierf woensdag in een ziekenhuis in Nablus.

Eveneens op de Westoever overleed donderdag in Hebron de 21-jarige Mohanad Abu Tahun, die op 14 mei bij demonstraties in Gaza levensgevaarlijk gewond was geraakt. Woensdag was hij voor behandeling naar Hebron overgebracht. In een ziekenhuis in Gaza bezweek diezelfde dag de 23-jarige Ahmad Qutush aan zijn op 14 mei opgelopen verwondingen. Qutush’ twee broers werden de afgelopen jaren door Israëlische militairen gedood.

Vrijdag stierf in een ziekenhuis in Jeruzalem de 24-jarige Yasir Sami Habib. Ook hij raakte op 14 mei levensgevaarlijk gewond in Gaza. Overbrenging naar een beter uitgerust ziekenhuis buiten Gaza mocht ook in dit geval niet baten.

Vandaag bezweek in een ziekenhuis in Gaza de 41-jarige Hussein Salim Abu ’Uwayda, die enkele dagen geleden werd neergeschoten en verlamd raakte. Hij verkocht ijs aan mensen die naar de demonstraties kwamen en bevond zich honderden meters van het grenshek toen hij door een kogel werd geraakt.

Nieuwe demonstraties

Vrijdag werd in Gaza opnieuw gedemonstreerd. Enkele duizenden Palestijnen namen deel aan de betogingen. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza raakten 115 Palestijnen, onder wie zeven kinderen, gewond. Zij werden door kogels geraakt of werden onwel door de inademing van traangas.

Volgens het Israëlische leger slaagden vier demonstranten erin door het grenshek te breken en aan de Israëlische zijde razendsnel een tent op te zetten met een bord dat oproept tot de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar de plaatsen van waaruit zij in 1948 en 1967 zijn verdreven. Na een minuut keerden zij terug naar Gaza, aldus het leger.

Aan de Israëlische kant van het grenshek ontstond op drie plaatsen brand, veroorzaakt door vliegers die door demonstranten waren opgelaten. Aan de vliegers zijn kleine bakjes met brandende petroleum of andere brandstof bevestigd. ‘s Avonds waren de branden onder controle.

Mars van Terugkeer: 125 doden

In 2018 kwamen tot dusver 158 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven: 141 in Gaza en 17 op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal Palestijnen dat sinds 30 maart tijdens de demonstraties in het kader van de Grote Mars van Terugkeer is gedood liep op tot 125. Zeker 66 van hen werden gedood op 14 mei of bezweken nadien aan hun die dag opgelopen verwondingen – de dag waarop Israël zeventig jaar bestond en de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem werd geopend. Onder de 125 doden zijn 14 kinderen.

Het aantal gewonden dat bij de demonstraties viel ligt volgens de VN boven de 12 duizend, volgens andere bronnen nog hoger. Onder de gewonden zijn ruim tweeduizend kinderen. Zeker vijftig gewonden verkeren nog in kritieke toestand, liet het Palestijnse ministerie van Gezondheid vrijdag weten.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy