En dat is 57 19 augustus 2017 Lees meer over

Zeventienjarige Palestijn gedood; opnieuw vragen bij ‘aanval met mes’

Israëlische bezettingstroepen schoten vanmiddag een Palestijnse jongen dood. Hij zou bij een militair checkpoint op de Westelijke Jordaanoever een mes tevoorschijn hebben gehaald en een militair hebben aangevallen. De jongen is de 57e Palestijn die in 2017 sterft als gevolg van Israëlisch geweld.

Het slachtoffer is de 17-jarige Qutayba Ziyad Zahran, afkomstig uit het dorp ‘Illar in het district Tulkarem. Hij werd gedood bij het militaire checkpoint Za’atara in de omgeving van Nablus.

Een woordvoerder van de Israëlische politie vertelde het persbureau Ma’an dat de militairen die het checkpoint bemanden zich opmaakten voor de arrestatie van de jongen toen ze zagen dat hij een tas bij zich had. Daarop zou de jongen een mes uit zijn tas hebben gehaald en een militair hebben aangevallen. De andere militairen openden vervolgens het vuur en ‘neutraliseerden’ hem, zoals dat in Israëlisch jargon heet. Qutayba Zahran stierf ter plekke. Hij is de 57e Palestijn die in 2017 om het leven komt als gevolg van Israëlisch geweld.

Zoals vaker is het de vraag waarom een tiener met een mes een groepje zwaarbewapende militairen zou aanvallen. En ook of de militairen werkelijk gedwongen waren hem te doden. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het Israëlische leger er geregeld van in zulke situaties een shoot-to-kill-beleid te volgen, en ook Palestijnen te doden die geen werkelijke bedreiging vormen.

De politiewoordvoerder maakte aanvankelijk bekend dat een van de militairen steekwonden had opgelopen. Later bleek dat hij gewond was geraakt door friendly fire – scherven van de door zijn collega’s afgevuurde kogels.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy