Zo zien onderdrukking, annexatie en wanhoop eruit

Een video over de sloop van Palestijnse woningen in Jeruzalem toont het wrede gezicht van de Israëlische overheersing. Dertien woningcomplexen werden vernietigd, 72 gezinnen staan op straat. En dat is nog maar het begin.

‘Hartverscheurende terreur en vernietiging’, luidt het treffende commentaar van de Amerikaanse organisatie Jewish Voice for Peace, die de video op Facebook publiceerde. We zien hoe zwaarbewapende militairen met grof geweld Palestijnse bewoners op straat zetten, waar ze van een afstand mogen toekijken hoe hun bezit met explosieven en bulldozers wordt vernietigd. ‘Heb een fantastische dag’, wenst een militair hen sarcastisch toe. ‘We houden van jullie.’

Kijk hier voor de video

Woningen een ‘bedreiging voor Israël’

De dertien gebouwen stonden in de vallei Wadi al-Humus, aan de rand van het Palestijnse dorp Sur Baher, net buiten de zuidoostelijke gemeentegrens van Jeruzalem. Het gebied valt onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Een aantal van de in totaal 72 woningen werd al jaren bewoond. Andere waren net klaar. In het grootste gebouw, acht verdiepingen hoog, zouden veertig gezinnen binnenkort hun intrek nemen. Zij hebben zich diep in de schulden gestoken om hun droom te realiseren: een eigen woning.

Onder bescherming van negenhonderd militairen en politiemensen trokken in de vroege ochtend van 22 juli de Israëlische slooptroepen het dorp binnen, zoals wij eerder beschreven. De reden voor de sloop: de woningen stonden minder dan 250 meter van de zogenoemde ‘Afscheidingsmuur’ en zouden ‘een bedreiging voor Israëls veiligheid’ vormen. Grimmig rekende Israëls veiligheidsminister Gilad Erdan voor dat nog eens honderden ‘illegale’ gebouwen hetzelfde lot wacht. Elf daarvan staan in Wadi al-Humus. Het ‘meest morele leger ter wereld’, dat diepe afschuw opriep naar aanleiding van beelden van militairen die lachend de Palestijnse woningen vernietigden, kan nog even vooruit.

Israël beroept zich op de eigen wet- en regelgeving en de goedkeuring door het eigen Hooggerechtshof. Zoals veel vaker vloeken beide echter met het internationaal recht. Ook de Afscheidingsmuur, grotendeels gebouwd op Palestijns grondgebied en door het Internationaal Gerechtshof en de Algemene Vergadering van de VN al in 2004 als illegaal veroordeeld, kreeg de goedkeuring van het Hooggerechtshof.

Een vroege dood

Tijdens de sloop van de dertien gebouwen werden journalisten op afstand gehouden. De video is gemaakt door Palestijnse en Israëlische activisten, en bevat ook een interview dat zij een dag voor de sloop met de Palestijnse bewoner Ismail Abadiyah hielden. Trots toont hij zijn door hemzelf gebouwde woning. Ook hij stak zich in de schulden.

Abadiyah vertelt over de nachtmerrie die hij doormaakt sinds hij twee jaar geleden van de Israëlische autoriteiten te horen kreeg dat zijn woning ‘illegaal’ was. Juridische procedures haalden niets uit en in juni werd hem meegedeeld dat zijn woning zou worden gesloopt. Hij beschikt over alle benodigde vergunningen, maar staat machteloos tegen de Israëlische overheersing. De vernietiging wordt in de video door zijn ogen gevolgd.

Net als veel anderen zijn Abadiyah en zijn vrouw en vijf kinderen nu op z’n best aangewezen op een tent. Compensatie voor hun vernietigde woning krijgen zij niet. Hoe zij verder moeten weten ze niet. ‘Voor mij is dit de dood’, zegt Abadiyah. ‘Een vroege dood.’

Hoe kun je als Palestijn in vredesnaam met Israël omgaan, verzucht hij. We vragen niets van de Israëli’s. We hebben hun hulp niet nodig. We willen alleen maar met rust gelaten worden en een normaal leven kunnen leiden, in ons eigen huis.

Jewish Voice for Peace roept iedereen op een solidariteitsverklaring te ondertekenen, die het wil gebruiken om de vernietiging van nog meer woningen te voorkomen.

© 2007 - 2025 The Rights Forum / Privacy Policy