Nationale manifestatie 18 september 2024 Lees meer over

Het geweld in Gaza moet stoppen! Kom op 13 oktober naar Amsterdam!

Vind je ook dat de regering zich actief moet inzetten om het geweld in Gaza te stoppen? Sluit je dan op zondag 13 oktober bij ons aan voor een schreeuw die in Den Haag gehoord wordt.

Deelnemers aan de demonstratie ‘Hands of Rafah’, gericht tegen het Nederlandse pro-Israëlbeleid, 25 februari 2024 in Rotterdam. © ANP / Alamy / Robin Utrecht

‘Stop het geweld in Gaza’
De Dam, Amsterdam
Zondag 13 oktober 2024
14.00 tot 15.00 uur

In de Gazastrook heeft Israëls nietsontziende geweld een jaar lang ongehinderd kunnen voortduren. Intussen zijn ruim 41 duizend Palestijnen gedood, onder wie ten minste 15 duizend kinderen. Minstens tienduizend slachtoffers liggen nog onder het puin. Experts vrezen dat het dodental zal oplopen tot 186 duizend of nog (veel) hoger.

Grote schande

In Gaza worden oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Het Internationaal Gerechtshof legde Israël tot drie maal toe bindende maatregelen op om een genocide op de Palestijnen te voorkomen. Israël schond ze alle drie en volhardt in zijn geweld. Israëls bondgenoten kijken passief toe. Ook de Nederlandse regering steekt geen vinger uit.

Dat is een grote schande. Nederland heeft de bevordering van het internationaal recht in de Grondwet staan, en is gastland van zowel het Internationaal Strafhof als het Internationaal Gerechtshof. Daarnaast heeft ons land onder internationale verdragen als de Conventies van Genève de verplichting om in te grijpen.

De straat op!

De Nederlandse regering heeft dus de plicht én de mogelijkheden om in te grijpen, maar laat dat na. Daarom gaan we de straat op. Samen met bondgenoten moet Nederland veel meer doen om het geweld te stoppen en de burgerbevolking van Gaza te beschermen. Wij roepen de Nederlandse regering daarom op om:

  • Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza en onvoorwaardelijke toegang van humanitaire hulp te eisen
  • Maatregelen te nemen, waaronder het stoppen van wapenleveranties aan- en militaire samenwerking met Israël
  • Aan te dringen op onmiddellijke vrijlating van onterecht gedetineerde Palestijnse gevangenen en alle gegijzelde burgers

Sluit je aan!

We weten dat de regering zijn kop diep in het zand heeft als het om Israël gaat. Daarom roepen we alle Nederlanders op om onze eisen kracht bij te komen zetten. Alleen met een massale opkomst worden we gehoord!

De manifestatie wordt georganiseerd door PAX, Oxfam Novib, Amnesty International, Save the Children, SOMO, Terre des Hommes, Kifaia en The Rights Forum. Wij roepen andere organisaties, vakbonden, (afdelingen van) politieke partijen en hun jongerenorganisaties nadrukkelijk op zich solidair te verklaren, en met hun achterban zichtbaar aanwezig te zijn op 13 oktober.

Zondag 13 oktober
14:00 – 15:00
De Dam, Amsterdam

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy