Israël voerde dinsdag bombardementen en beschietingen uit op ruim dertig doelen in de Gazastrook. Het was een vergelding voor mortierbeschietingen vanuit Gaza eerder op de dag. Die waren op hun beurt een vergelding voor Israëlische beschietingen waarbij drie Palestijnen omkwamen.
Met de aanhoudende Palestijnse demonstraties en het uiterst gewelddadige Israëlische optreden daartegen is het de afgelopen tijd allesbehalve rustig geweest langs de grens tussen Gaza en Israël, maar van Palestijnse beschietingen op Israël is lang geen sprake geweest. Dinsdagochtend kwam daar met een mortierbeschieting vanuit Gaza verandering in. Israël antwoordde direct met bombardementen op de Gazastrook. Voorzover bekend zijn er geen doden te betreuren. Egyptische diplomaten zouden onafgebroken in touw zijn om verdere escalatie te voorkomen.
Vanochtend vroeg loeiden in enkele Israëlische grensgemeenten de sirenes. Reden daarvoor was een beschieting met 28 mortiergranaten vanuit Gaza door Islamitische Jihad, korte tijd later gevolgd door nog enkele granaten. In de loop van de middag werd nog eens een onbekend aantal granaten afgeschoten.
De aanvallen richtten amper schade aan. Een aantal granaten is onschadelijk gemaakt door het afweersysteem Iron Dome. Vanochtend vroeg zou één granaat op de binnenplaats van een kinderdagverblijf terechtgekomen zijn, waar op dat moment nog niemand aanwezig was. De krant Haaretz meldde verder dat ‘een deel van een raket’ vanochtend in de buurt van een school in Sderot zou zijn neergekomen. De scholen in de Israëlische gemeenten gingen dinsdag gewoon open.
Israëlische media melden dat vijf Israëli’s lichtgewond zijn geraakt. Drie militairen en een burger zouden door granaatscherven zijn geraakt, een tweede burger raakte geblesseerd toen hij naar een schuilkelder rende.
Islamitische Jihad maakte bekend dat de beschietingen een vergelding waren voor een Israëlische aanval van zondag. Israëlische vliegtuigen en tanks voerden toen bombardementen en beschietingen uit op wat Israël ‘Hamas-posities’ noemde. Daarbij vielen drie doden, onder wie twee leden van Islamitische Jihad. De organisatie kondigde nog diezelfde dag aan dat de aanvallen vergolden zouden worden.
Israël stelde zondag op zijn beurt dat zijn aanvallen een vergelding waren voor twee incidenten bij het grenshek. Palestijnen zouden daar een draadschaar hebben achtergelaten, waarin explosieven verstopt waren. Daarnaast waren afgelopen vrijdag vier Palestijnse demonstranten door het grenshek gebroken. Alvorens naar Gaza terug te keren slaagden zij erin razendsnel een tent op te zetten met een bord dat oproept tot de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar de plaatsen van waaruit zij in 1948 en 1967 zijn verdreven.
Maandag herhaalde zich dit treurspel. Bij een Israëlische beschieting van een Palestijnse observatiepost viel één dode, een lid van gewapende vleugel van Hamas. Een tweede man raakte levensgevaarlijk gewond. Israël reageerde (€) daarmee naar eigen zeggen op een poging van twee Palestijnen om in Israël ‘een aanval te plegen’. De twee werden opgepakt toen ze het grenshek doorbraken. Ze zouden messen en een fles brandstof bij zich hebben gehad.
Het antwoord uit Gaza kwam diezelfde dag in de vorm van een salvo uit een machinegeweer in de richting van de Israëlische plaats Sderot, waarmee alleen lichte materiële schade werd aangericht. Dinsdagochtend volgde de aanval met mortiergranaten. Kort daarvoor zou het oosten van de Gazastrook onder Israëlisch artillerievuur hebben gelegen, meldde Haaretz.
De mortieraanval werd door de Israëlische luchtmacht vergolden met aanvallen op meer dan dertig doelen in de Gazastrook. In het stadje Dayr al-Balah zou een middelbare school door granaatscherven zijn geraakt op het moment dat leerlingen er aan hun eindexamen zaten.
De Israëlische premier Netanyahu liet weten dat hij Hamas verantwoordelijk stelt voor de mortierbeschietingen en dat de organisatie ‘een zware prijs zal betalen’. In een (later op de dag verwijderde) tweet riep hij de bevolking op de wereld te laten weten dat ‘Palestijnse terroristen doorgaan met hun aanvallen op Israël’:
Let the world know: Palestinian terrorists in the Gaza Strip continue to attack Israel. Share the truth!
Vanuit vrijwel het hele Israëlische politieke spectrum klonk vanochtend de roep om vergelding. Parlementslid Moti Yogev (Het Joodse Huis) pleitte voor het uit de weg ruimen van ‘de leiders van de terreurorganisaties’ en het installeren van een Palestijns regime ‘dat de bevolking van Gaza helpt te leven’. Minister van Defensie Avigdor Lieberman voorzag de Israëlische bombardementen van grimmig commentaar:
Today at midday, we massively and powerfully attacked terrorist infrastructure, including an additional tunnel, across the Gaza Strip. Hamas and Islamic Jihad have already paid a heavy price and the bill has just been presented to them.
De Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN) raegeerden met scherpe afkeuring op de Palestijnse mortierbeschietingen. De EU-ambassadeur in Israël stelde dat ‘de lukrake aanvallen volstrekt onacceptabel zijn en zonder voorbehoud veroordeeld moeten worden’. Nickolay Mladenov, de Speciale VN-Coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces, uitte zich in soortgelijke bewoordingen.
In 2018 kwamen tot dusver 163 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven: 146 in Gaza en 17 op de Westelijke Jordaanoever. Het aantal Palestijnen dat sinds 30 maart tijdens de demonstraties in het kader van de Grote Mars van Terugkeer is gedood liep op tot 126. Maandag stierf in een ziekenhuis in Gaza een 28-jarige man die op 14 mei door een Israëlische scherpschutter levensgevaarlijk werd verwond. Dat brengt het aantal doden van ‘Bloody Monday’ 14 mei op minstens 67.